Zagreb, 11. svibnja 2023.

Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom održalo je radionicu pod nazivom Turizam - pristupačan svima, 11. svibnja 2023. godine. Radionica je održana u hotelu Westin u Zagrebu i putem online platforme te je okupila sveukupno sto šezdeset pet sudionika.

Radionica je ukazala na neophodnost turističke ponude turistima s invaliditetom, s osvrtom na mogućnosti i benefite koje pristupačni turizam pruža pružateljima usluga u turizmu (produljivanje sezone, duži boravak u jednoj destinaciji, osoba s invaliditetom nikad ne putuje sama i dr.).

Naglasak je bio na sve većim zahtjevima za rješenjima u prostoru koji daju dodanu vrijednost i doprinose održivosti te na taj način ostvaruju i prednost i značajno bodovanje u financiranju projekata iz javnih izvora (državnih i europskih).

Radionica je bila prvenstveno namijenjena arhitektima i građevinskim stručnjacima te je u okviru radionice ostvarena suradnja s Hrvatskom komorom arhitekata, Hrvatskom komorom inženjera građevinarstva, Udruženjem hrvatskih arhitekata i Društvom arhitekata Zagreba. Radionicu su podržali i predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH, dionici akademskog sektora kao i realnog i civilnog sektora.

Programski dio radionice sastojao se od predavanja i stručnog dijela, a moderirala ju je Jelena Šobat, načelnica Sektora za posebne oblika turizma i analitiku, inovaciju i održivi razvoj, Uprava za održivi razvoj i konkurentnost destinacije, Ministarstvo turizma i sporta.

Dario Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, održao je predavanje s osvrtom na zakonsku osnovu u odnosu na razumnu prilagodbu i univerzalni dizajn te primjere iz prakse.

Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u svom izlaganju je obrazložila izazove i ograničenja pristupačnog turizma za osobe s invaliditetom, te je istaknula temu inkluzivnog turizma odnosno turizma u kojem su na dostojanstven način turistička destinacija, proizvodi i usluge prilagođeni svim korisnicima.

Stručni dio radionice bio je koncipiran kao World Caffe pod nazivom „Ništa o nama bez nas“, a održao se pod vodstvom vanjskih suradnica Sunčane Rapaić, dipl.ing.arh., de Architekten Cie. i Snježane Turalija, dipl. oec., Greenika.

Četrdeset šest sudionika radionice odgovaralo je na pitanja što je univerzalni dizajn, kako integrirati zahtjev pristupačnosti u fazi prostornog planiranja i projektiranja zgrada te zaštićenih kulturnih dobara. Poseban naglasak je bio na temi pristupačnosti u edukaciji te propisima koji su ključni za provođenje i kontrolu kvalitete projekata.

Na kraju radionice održane su prezentacije sudionika World Caffea koje su ukazale na potrebu stvaranja inovativnih putova koji vode ka promjenama u razmišljanju i provedbi rješenja na temu pristupačnosti i univerzalnog dizajna.

Radionica je održana po hibridnom modelu kako bi se osigurala mogućnost sudjelovanja većeg broja zainteresiranih dionika, a snimku radionice, kao i prezentacije, možete pogledati na stranicama Ministarstva turizma i sporta na poveznicama:

Prezentacije:

 
Pozivamo vas da se uključite u naredne radionice, a sljedeća interaktivna radionica se održava 13. rujna 2023. godine u Slavonskom Brodu. Bavit ćemo se kreiranjem turističkog proizvoda iz perspektive pristupačnosti kako bi svi naši gosti imali mogućnost jednakog doživljaja.