Zamjenik Valjalo s američkim gospodarstvenicima o ulaganjima u turizam

Slika /arhiva/120920-amchams1.jpg

Globalni turistički trendovi, uloga Hrvatske u europskom turizmu, mogućnosti ulaganja i potencijali za unaprjeđenje hrvatskog turizma bile su samo neke od tema o kojima je zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo razgovarao s članovima Odbora za turizam Američke gospodarske komore, u sklopu ovogodišnjeg susreta „AmChams in Europe“ (Europsko vijeće američkih gospodarskih komora), koji se od 19. do 21. rujna 2012. održava u Cavtatu i Dubrovniku. Govoreći o turizmu, kao važnoj grani hrvatskog gospodarstva, zamjenik Valjalo osvrnuo se na mjere i aktivnosti koje Ministarstvo turizma poduzima za povećanje turističke konkurentnosti te naglasio: „Povećanje konkurentnosti turizma je naš glavni cilj kojeg ćemo, između ostalog, nastojati ostvariti izmjenama i dopunama određenih zakona koji se odnose na turizam, poticanjem i olakšavanjem uvjeta za ulaganje u turizam te kroz još učinkovitiju komunikaciju s tržištem“. Na događanju, tijekom kojeg su predstavljeni i najnoviji podaci o navikama i potrošnji stranih turista te turističkim trendovima u Hrvatskoj, je sudjelovao i otpravnik poslova veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Hoyt B. Yee, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić, zatim direktori američkih komora te domaći i strani gospodarstvenici iz turističkog sektora.

Globalni turistički trendovi, uloga Hrvatske u europskom turizmu, mogućnosti ulaganja i potencijali za unaprjeđenje hrvatskog turizma bile su samo neke od tema o kojima je zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo razgovarao s članovima Odbora za turizam Američke gospodarske komore, u sklopu ovogodišnjeg susreta „AmChams in Europe“ (Europsko vijeće američkih gospodarskih komora), koji se od 19. do 21. rujna 2012. održava u Cavtatu i Dubrovniku.

Govoreći o turizmu, kao važnoj grani hrvatskog gospodarstva, zamjenik Valjalo osvrnuo se na mjere i aktivnosti koje Ministarstvo turizma poduzima za povećanje turističke konkurentnosti te naglasio: „Povećanje konkurentnosti turizma je naš glavni cilj kojeg ćemo, između ostalog, nastojati ostvariti izmjenama i dopunama određenih zakona koji se odnose na turizam, poticanjem i olakšavanjem uvjeta za ulaganje u turizam te kroz još učinkovitiju komunikaciju s tržištem“.

Također je podsjetio na nižu stopu PDV-a, od 10 posto, za turizam, čija će primjena krenuti s početkom sljedeće godine, te dodao kako je Ministarstvo pripremilo Katalog investicija, s informacijama o 13 društava u većinskom državnom vlasništvu, koje je cilj privatizirati u sljedećih godinu i pol dana.

Kada je riječ o ulasku Hrvatske u EU, nastavio je zamjenik, ono će nam, između ostalog, omogućiti novo tržišno i marketinško pozicioniranje, lakše kretanje ljudi, kapitala i usluga, kvalitetniju klimu za ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta te veće mogućnosti za povlačenje sredstava iz fondova EU. S tim je ciljem, dodao je, Ministarstvo osnovalo Samostalnu službu za fondove EU.

Na događanju, tijekom kojeg su predstavljeni i najnoviji podaci o navikama i potrošnji stranih turista te turističkim trendovima u Hrvatskoj, je sudjelovao i otpravnik poslova veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Hoyt B. Yee, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić, zatim direktori američkih komora te domaći i strani gospodarstvenici iz turističkog sektora.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj domaćin je ovogodišnjeg susreta „AmChams in Europe“, organizacije koja okuplja 44 američke gospodarske komore u Europi i predstavlja korporativne interese više od 17 tisuća američkih i europskih tvrtki.



Pisane vijesti