Zamjenik ministra turizma primio izaslanstvo indonezijsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva

Slika /arhiva/250516_ind1.jpg

Zamjenik ministra turizma Robert Pauletić, primio je danas  u Ministarstvu turizma u službeni posjet izaslanstvo Indonezijsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva, predvođene A. Riski Sadig-om. Sastanku je nazočio i  sadašnji otpravnik poslova u veleposlanstvu Republike Indonezije, Widjoseno Sastroamidjojo te drugi predstavnici indonezijskog Parlamenta. Zamjenik ministra turizma Pauletić naglasio je kako dosad nažalost nije bilo intenzivnije suradnje u području turizma te kako turistički promet iznosi svega nekoliko tisuća turista godišnje s obje strane, ali da upravo to predstavlja znatan potencijal za napredak. Također je naglasio kako su indonezijski turisti dosad više posjećivali ostale europske destinacije nego Hrvatsku, međutim, nada se da će se to vrlo brzo promijeniti, jer Hrvatska postaje sve omiljenija turistička destinacija u svijetu.

Zamjenik ministra turizma Robert Pauletić, primio je danas  u Ministarstvu turizma u službeni posjet izaslanstvo Indonezijsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva, predvođene A. Riski Sadig-om. Sastanku je nazočio i  sadašnji otpravnik poslova u veleposlanstvu Republike Indonezije, Widjoseno Sastroamidjojo te drugi predstavnici indonezijskog Parlamenta. 

Zamjenik ministra turizma Pauletić naglasio je kako dosad nažalost nije bilo intenzivnije suradnje u području turizma te kako turistički promet iznosi svega nekoliko tisuća turista godišnje s obje strane, ali da upravo to predstavlja znatan potencijal za napredak. Također je naglasio kako su indonezijski turisti dosad više posjećivali ostale europske destinacije nego Hrvatsku, međutim, nada se da će se to vrlo brzo promijeniti, jer Hrvatska postaje sve omiljenija turistička destinacija u svijetu.

Predstavnik izaslanstva Sadig istaknuo je problem viznog režima te predložio izmjenu, to jest, omogućavanje boravka u Hrvatskoj u trajanju od 30 dana, bez vize. Kao mogućnosti ulaganja naveo je otvaranje poslovanja u gospodarskom sektoru (indonezijski restorani, trgovine s indonezijskim suvenirima), ali i u hotelski sektor. Smatra kako će ukidanjem viza doći do većeg rasta u turizmu koji će također utjecati i na gospodarski rast.

Indonežane u Hrvatskoj posebno privlači zimski turizam, snijeg, to jest zimske aktivnosti. Naglašeno je ukoliko bi se riješio problem viza, te uveo direktan let između Hrvatske i Indonezije, Hrvatsku bi od prosinca do siječnja posjetilo više od 5000 indonezijskih turista. Zamjenik ministra turizma naglasio je da je to vrlo poželjno, jer je ljetna sezona većinom popunjena, a turisti u predsezoni i posezoni uvijek su dobrodošli.

Na sastanku su date osnovne informacije o razvoju hrvatskog turizma, o strategiji njegova razvoja do 2020. godine te o akcijskim planovima unutar strategije. Ideja je da se ulaže u različite vrste turizma kako bi se privuklo što više turista, dakle pojačao turistički promet, produljila sezona i povećala kvaliteta usluga.

Temelj za izgradnju i intenziviranje turističke suradnje dviju zemalja, predstavlja i potpisivanje Sporazuma o turističkoj suradnji, za što je već pokrenut postupak.

Indonezijsku stranu zanimala je i problematika prometne povezanosti otoka, jer je i Indonezija s time suočena.  Zamjenik ministra Pauletić, rekao je kako je i u Hrvatskoj bilo sličnih problema, koji se uspješno rješavaju aktivnostima nekoliko institucija (npr. uvođenjem većeg broja brodskih linija između otoka te hidroavionima).



Pisane vijesti