Zamjenik ministra turizma na sastanku država Sredozemlja, članica EU, o olakšavanju viznog režima

Slika /arhiva/mint.jpg

Zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić sudjelovat će 11. travnja na sastanku država članica Europske unije iz Sredozemlja, koji se održava na Malti u organizaciji malteškog ministarstva turizma i Europske komisije s temom „Olakšavanje turizma na Sredozemlju kroz viznu politiku EU-a“.

S obzirom da je turizam danas postao najveći generator zapošljavanja u zemljama Europske unije kao i pokretač gospodarskog rasta i razvoja, a nova je EU vizna politika usmjerena na postizanje bolje usklađenosti s ostalim politikama EU i održavanje sigurnosti Schengenskog prostora, okupljeni će raspravljati o potrebama olakšavanja procedura izdavanja viza u skladu s potrebama turista.

Usvajanje fleksibilnijeg viznog režima trebalo bi dovesti do porasta broja putovanja u Schengenskom prostoru, povećati potrošnju i stimulirati nova zapošljavanja. Turisti iz zemalja ne članica Europske unije bilježe sve više dolazaka i predstavljaju veliko potencijalno tržište za EU. Upravo zbog navedenih razloga pitanje viza postaje sve važnijim za daljnji razvoj turizma EU, što iziskuje stalnu komunikaciju svih zainteresiranih dionika i iznalaženje daljnjih mogućnosti za olakšavanje i ubrzavanje postupka dobivanja viza.

Neke od tema o kojima će se razgovarati na sastanku su mogu li zemlje Sredozemlja, koje su ujedno i članice Europske unije, bolje primjenjivati vizni režim i na taj način olakšati protok turista s tržišta za koje EU zahtjeva vize te kako ojačati suradnju u pogledu olakšavanja turističkih tokova u sredozemnim destinacijama.

Osim ove rasprave, predavanje o temi „Izazovi turizma na Sredozemlju“, održat će glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) dr. Taleb  Rifai.



Najave