Zagreb Tourfilm od 21. do 24. rujna s najviše filmova dosad

Slika /arhiva/zagreb-tf_festival-logo.jpg

Međunarodni festival turističkog filma Zagreb Tourfilm festival u svom četvrtom izdanju od 21. do 24. rujna ove godine predstavit će dosad najveći broj filmova, 85 iz 52 zemlje svijeta, uključujući i Hrvatsku, najavili su u srijedu organizatori festivala, Turistička zajednica grada Zagreba i Balduči film.

Riječ je o festivalu koji 'raste' svake godine pridonoseći promociji Zagreba i njegove ponude te turističkog filmskog stvaralaštva, što je prepoznalo i Međunarodno udruženje turističkih filmskih festivala-CIFFT, čiji je zagrebački festival punopravni član.

"Za ovogodišnji su festival prijavljena 602 filma o turizmu iz 51 zemlje i Hrvatske, a selektori su odabrali 85 koji će se boriti za 26 nagrada u raznim kategorijama te Grand Prix za najbolji film festivala, dok ćemo na svečanoj večeri zadnjeg dana, 24. rujna dodijeliti i nagradu za životno djelo 'Promocija turizma-stil života'", istaknula je direktorica Zagreb Tourfilma i producentica Spomenka Saraga.

Napomenula je i da najbolje filmove bira žiri u kojem su relevantni hrvatski i europski stručnjaci, na čijem je čelu poznati britanski turistički novinar i fotograf Stuart Forster, dok su među ostalim članovima direktor CIFFT-e Alexander Kammel, bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković, skladatelj i dirigent Alfi Kabiljo i drugi.

Turistički i filmovi o putovanjima su podijeljeni u četiri kategorije - spotovi/filmovi do 3 minute, promotivni filmovi do 7 i do 60 minuta te TV reportaža i TV dokumentarni film do 60 minuta, a zainteresirani će ih moći besplatno pogledati u utorak, 22. rujna od 17 do 23 sata u Muzeju Mimara.

Kao posebno zanimljive organizatori izdvajaju primjerice filmove iz Bangladeša, Perua, Bahama, Vijetnama, Portugala, Španjolske, Azerbajdžana i Dominikanske Republike.

"Raduje nas velik broj država iz kojih su filmovi prijavljeni na Zagreb Tourfilm što je i potvrda i priznanje da su Hrvatska, Zagreb i sam Zagreb Tourfilm festival prepoznati u svijetu turizma i specifičnog profesionalnog filmskog izražavanja o toj važnoj gospodarskoj grani, a veseli nas i što odabrani filmovi nude raznoliku lepezu tema, od promocije turističkih destinacija, avanturističkih ponuda, ekstremnih sportova, nautičkog turizma, hotela i resorta do različitih kultura i tradicija, religijskog i ruralnog turizma", kaže Saraga.

Osim filmova na festivalu će biti i nekoliko okruglih stolova i radionica, dok se za strane goste organiziraju i izleti te predstavljanja turističke ponude Zagreba i Trakošćana.

(Hina)



Pisane vijesti