Zadarska županija pozitivno u prvih šest mjeseci

Slika /arhiva/100811-zadar-p.jpg

Na području Zadarske županije u lipnju je boravilo 203,6 tisuća turista ili jednako kao u istom mjesecu prošle godine, noćenja je bilo nešto malo više od 1,1 milijun ili 2 posto manje, ali unatoč tome fizički turistički promet za prvih šest mjeseci je pozitivan s po 4 posto više dolazaka i noćenja turista nego lani, podaci su iz Turističke zajednice te županije u kojoj u idućim mjesecima očekuju nastavak pozitivnih trendova.

"Lagana stagnacija u brojkama u lipnju u odnosu na svibanj, kao i usporedba prošlogodišnjeg iznimno jačeg lipnja u odnosu na svibanj, ukazuje nam na dobro znanu činjenicu kako je naš odmorišni turizam s dominantnim proizvodom sunca i mora snažno vezan uz raspored praznika, a posebno na našem najjačem emitivnom tržištu - njemačkom. No, ipak turizam Zadarske županije bilježi sigurne i pozitivne brojke za prvih šest mjeseci te očekujemo pozitivan rast i u sljedećim mjesecima", kazala je direktorica županijske Turističke zajednice Mihaela Kadija.

Iznosi i podatak da je u lipnju u Zadarskoj županiji bilo 4 posto više domaćih turista nego u istom lanjskom mjesecu ili njih nešto malo više od 35,7 tisuća, ali su s 252,2 tisuće noćenja u minusu od 3 posto, dok je stranih gostiju došlo 168 tisuća ostvarivši 910,6 tisuća noćenja, što je pad od 1 odnosno 2 posto u odnosu na lipanj prošle godine.

U prvih šest mjeseci pak Zadarsku županiju posjetilo je blizu 380 tisuća turista ili 4 posto više nego lani, a isti je postotak rasta ostvaren i s 1,8 milijuna noćenja. Pritom su glavninu ili 1,4 milijuna noćenja ostvarili strani turisti, što je porast od 5 posto. Stranih je turista i došlo 5 posto više nego lani, dok je domaćih bilo 3 posto više u prvih šest mjeseci, a njihovih noćenja 1 posto više.

Najviše je u Zadarsku županiju u prvih šest mjeseci došlo stranih turista iz Njemačke, Slovenije i Austrije, i to iz sve tri zemlje više nego lani, dok ih je iz Češke bilo nešto manje, a primjerice iz Republike Koreje i 60-ak posto više.

Više je došlo i Francuza, Poljaka, i Talijana, dok se pad, kako kaže Kadija, registrira iz Skandinavije, zbog naglog i nepredviđenog odlaska avio prijevoznika Scandjeta i manjka letova Ryanaira s tog tržišta.

"Nakon prvih šest mjeseci možemo zaključiti kako turizam Zadarske županije bilježi sigurne i pozitivne brojke te očekujemo pozitivan rast i u slijedećim mjesecima čemu će zasigurno pridonijeti bogatstvo ponude u programima posebnih interesa u segmentima aktivnog i adventure turizma te brojna događanja diljem županije, a posebno u Zadru koji se koncertnom i zabavnom ponudom uopće ove sezone uzdiže od konkurencije", zaključuje Kadija.

(Hina)



Pisane vijesti