Za potpore poduzetnicima u turizmu natječaj 'težak' 300 milijuna kuna

Slika /arhiva/minpo-www-2015.JPG
Poduzetnici u turizmu, zainteresirani za izgradnju novih ili poboljšanje kvalitete postojećih hotela od 16. studenog mogu se prijaviti na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta za više od 300 milijuna kuna bespovratnih potpora iz europskih fondova.
 
Uoči početka roka za dostavu ponuda, u Zagrebu je u utorak održana informativna radionica za poduzetnike i konzultante, druga u nizu, nakon otvaranja natječaja sredinom listopada.
 
Riječ je o sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 304 milijuna kuna, koja se mogu koristiti za izgradnju i opremanje novih ili rekonstrukcija i opremanje postojećih hotela kategorizacije 3, 4 ili 5 zvjezdica, uz obveznu izgradnju i realizaciju dodatnih sadržaja koji će doprinijeti produljenju turističke sezone i atraktivnosti ponude na destinaciji.
 
Potpore će se moći koristiti i za podizanje kategorizacije za najmanje jednu zvjezdicu, a najviši iznos pojedinačne potpore je 10 milijuna kuna.  
 
Objekti koji mogu biti uključeni u projekte su hoteli, aparthoteli, turistička naselja, hoteli baština te difuzni hoteli.
 
Otvarajući radionicu, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je kazao da je prošle godine za potpore u turizmu isplaćeno 113 milijuna kuna, što je rezultiralo s više od 313 milijuna kuna investicija u turističkom sektoru. Prosječna je vrijednost projekta bila oko 35 milijuna kuna, a rezultirali su s gotovo 150 novih radnih mjesta.
 
"Slijedeći tu logiku, s ovogodišnjih 300 milijuna kuna potpora možemo očekivati barem milijardu kuna investicija kroz 60 do 70 novih projekata u turizmu", istaknuo je Maras, dodavši kako se odobrenje prvih potpora može očekivati u veljači ili ožujku iduće godine.
 
Konačni je cilj ovog natječaja produljenje turističke sezone i podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika u turizmu i turističkih destinacija kroz povećanje kvalitete i dodatne ponude hotela, zaključio je Maras.
 
(Hina)


Pisane vijesti