Za 100 državnih nekretnina 720 prijedloga, do kraja godine odabir

Slika /arhiva/duudi-jpeg-L.JPG

Za stavljanje u funkciju 100 državnih nekretnina Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) stiglo je ukupno 720 inicijativa i prijedloga koji će se sada razmotriti i vidjeti što se može komercijalno iskoristiti te bi posao oko odabira trebao biti dovršen do kraja ove godine.

Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare u povodu savjetodavnog projekta "100 nekretnina" predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović koji je zahvalio svima koji su se potrudili napisati i poslati svoje ideje.

Najveće zanimanje i najviše inicijativa stiglo je za nekretnine na području grada Zagreba i okolice, Dalmacije i Istre, a najmanje za one u Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske, dok po vrsti prijedloga za nekretnine prevladavaju turistički, koje su poslali i 'jaka' turistička imena, te znanstveno-edukativni te prijedlozi za darovanje.

Za pokretanje različite proizvodnje stigla je 21 inicijativa, čemu će u DUUDI-ju, kako je kazao Pejnović, i najprije pristupiti, već u listopadu, nakon čega slijede turistički i ostali.

Ako se samo jedan od tih projekata realizira i otvori nova radna mjesta Pejnović kaže da će biti zadovoljni, a kako sada stvari stoje u svemu tome nema puno filozofije - nekretninu za svoju ideju dobit će onaj tko ponudi najviše, bilo u najmu, bilo u koncesiji ili prodaji o čemu će se kao i za cijenu za svaku pojedinu nekretninu naknadno odlučivati.

Iako je tih 100 državnih nekretnina relativno 'čisto' vlasnički i imovinsko-pravno, odabir prijedloga morat će uvažiti i prostorne planove gradova i područja na kojima se nekretnine nalaze u čemu će važnu ulogu imati i lokalna samouprava, kazao je Pejnović.

To znači da se primjerice najvjerojatnije neće prihvatiti ideja za uzgajalište puževa usred Zagreba, ali bi se to moglo negdje u ruralnijem prostoru.

S nekima od predlagatelja već se vode razgovori, s nekima će se tek početi, a cilj je da se što više državnih nekretnina stavi u funkciju te da od njih i država i lokalna samouprava ima neki prihod.

Dodao je da bi do ljeta iduće godine raspoloživih nekretnina za ideje moglo biti više stotina, što znači i povećanje ukupne površine sa 20 milijuna metra četvornih od ovih prvih 100 na oko 50 milijuna četvornih metara.

Za Goli otok, vile i druge nekretnine na Jadranu najviše prijedloga

Od onoga što su u DUUDI-ju danas izdvojili kao nešto za što je bilo najviše zanimanja je svakako Goli otok, koji zauzima i najveću pojedinačnu površinu od 4,5 milijuna metara četvornih, te vile na Jadranu, posebno na Kvarneru, u Dubrovniku i na Plitvicama.

Za Goli otok, za što su se novinari i najviše zanimali, stiglo je više od 25 različitih prijedloga koje će u DUUDI-ju pažljivo analizirati i na tu temu organizirati i okrugli stol.

Pritom je Pejnović mišljenja da bi sve objekte represije i kaznioce trebalo obilježiti i zbog pijeteta prema svim žrtvama moguće pretvoriti u memorijalni centar, za što ima prijedloga, dok bi se druga površina na tom otoku mogla koristiti za turistički razvoj.

Sličan broj prijedloga, oko 25, stiglo je i za Vilu Kremenšek u Opatiji, kao i za Vilu Lovran, a dosta zanimanja je i za Šepurine kod Zadra, Češku vilu na Visu te brojne vojarne po Hrvatskoj i druge površine.

Za vojarnu Luščić u središtu Karlovca pak nije stigao nijedan prijedlog te je s još tri nekretnine jedina koja je ovaj put ostala bez prijedloga.

Inače, novinari nisu na današnjoj konferenciji dobili prezentaciju niti popis svih prijedloga za pojedine nekretnine uz najavu da će to biti uskoro vidljivo na web stranicama DUUDI-ja (www.duudi.hr).

(Hina)



Pisane vijesti