Vlada RH: Odluka o posebnom načinu raspolaganja dionicama Zdravstveno rekreacijskog centra Lipik

Slika /arhiva/mint.jpg

 Vlada Republike Hrvatske je na 46. sjednici održanoj 23. kolovoza 2012., donijela odluku o posebnom načinu raspolaganja dionicama društva Zdravstveno rekreacijski centar Lipik d.d., Lipik iz portfelja Republike Hrvatske. Ovom odlukom Vlada RH odlučila se na direktnu prodaju dionica zainteresiranom investitoru, s obzirom da su dionice Društva do bile objavljene na prodaju ukupno 8 puta, od čega 4 puta pod posebnim uvjetima, a nije se pronašao zainteresirani otkupitelj. Interes da postane vlasnik društva ZRC Lipik d.d. pokazala je tvrtka Petrus Global Development (Petrus globalni razvoj d.o.o.), koja još od prošle godine pokazuje zanimanje za kupnjom te lipičke tvrtke.

Vlada Republike Hrvatske je na 46. sjednici održanoj 23. kolovoza 2012., donijela odluku o posebnom načinu raspolaganja dionicama društva "Zdravstveno rekreacijski centar Lipik d.d." iz portfelja Republike Hrvatske. Ovom odlukom Vlada RH odlučila se na direktnu prodaju dionica zainteresiranom investitoru, s obzirom da su dionice Društva do bile objavljene na prodaju ukupno 8 puta, od čega 4 puta pod posebnim uvjetima, a nije se pronašao zainteresirani otkupitelj. Interes da postane vlasnik društva ZRC Lipik d.d. pokazala je tvrtka Petrus Global Development (Petrus globalni razvoj d.o.o.), koja još od prošle godine pokazuje zanimanje za kupnjom te lipičke tvrtke.

Vlada je odlukom zadužila Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) da u roku od pet dana od donošenja ove Odluke zatraži od potencijalnog investitora službenu obvezujuću ponudu koja sadržava detaljan Plan ulaganja i konsolidacije društva ZRC Lipik d.d., adekvatne instrumente osiguranja za ozbiljnost ponude i uredno izvršenje obveza predviđenih Planom ulaganja, te ostalih obveza koje proizlaze iz postupka privatizacije. U roku 30 dana od  zaprimanja dokumenata Agencija za upravljanje državnom imovinom izvršit će analizu obvezujuće ponude, izvršiti uvid u dostavljenu dokumentaciju, utvrditi prihvatljivost instrumenata osiguranja, te izvršiti druge potrebne radnje u cilju ocjene prihvatljivosti obvezujuće ponude potencijalnog investitora i utvrđivanja uvjeta prodaje dionica Društva.

Agencija za upravljanje državnom imovinom dužna je dostaviti Ministarstvu turizma Izvješće i ocjenu pristigle obvezujuće ponude, nakon čega će Ministarstvo turizma u roku od  15 dana uputiti Vladi Republike Hrvatske ocjenu pristigle ponude te predložiti  donošenje odgovarajuće odluke.  Konačnu odluku o prodaj donosi Vlada Republike Hrvatske.

Tvrtka Petrus zanimanje za ZRC Lipik potvrdila je dostavljanjem pisma namjere AUDIO-u i Ministarstvu turizma krajem ožujka ove godine. Ponuda Petrusa za ZRC Lipik iznosi 32 milijuna eura, a obuhvaća svu imovinu i poslovne aktivnosti, zajedno sa svim zaposlenim. Nude i investicije u dvije faze, u prvoj ulaganje od 125 milijuna eura (u što je uključeno i 32 milijuna eura iz ponude), dok bi u drugoj fazi uložili dodatnih 100 milijuna eura.

Objekti ZRC Lipik tijekom Domovinskog rata bili su uništeni, a ratna šteta procijenjena je na 30 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka. Manji dio kapaciteta je obnovljen i trenutno ima 20-ak raspoloživih soba sa 40 kreveta u obnovljenom hotelu.

HFP i AUDIO su od 2001. do danas objavili osam natječaja za javno prikupljanje ponuda za ZRC Lipik, od čega četiri po posebnim uvjetima (za jednu kunu), ali nijedna nije bila prihvatljiva.



Pisane vijesti