Vlada RH: Potpore sektoru turizma i sporta vrijedne milijardu i pol kuna

Slika /AAA_2020_MINTIS/logos/news_mint_gov_hr.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je odluka kojom se usvaja „Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19“, za koji je u Državnom proračunu osigurano milijardu i pol kuna potpora u obliku državnih jamstava za pomoć poduzetnicima u ovim sektorima.

Cilj potpora je osigurati im veću likvidnost i lakši pristup financijskim sredstvima uz povoljnije uvjete od uobičajenih na financijskim tržištima, kako bi se osigurao njihov opstanak, očuvala zaposlenost te ublažile teškoće u poslovanju te stvorili preduvjeti za što brži oporavak.  

Dvije trećine sredstava od ukupnog iznosa, odnosno 1.000.000.000 kuna predviđeno je za potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima u obliku jamstava, koja će pokrivati 100 posto glavnice kredita, a 500.000.000 kuna predviđeno je za potpore velikim poduzetnicima u obliku jamstava koja će pokrivati do 90 posto glavnice kredita.
 
„Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta važan je korak u dugoročnom očuvanju likvidnosti poslovanja dionika u turizmu, sportu i povezanim djelatnostima, ali i dodatna potvrda kontinuirane brige Vlade Republike Hrvatske o gospodarstvu u ovim izazovnim vremenima. Sredstva potpora u obliku državnih jamstava osigurat će se u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske, a cilj nam je da Program bude operativan već od sredine veljače, kako bismo što prije odgovorili na potrebe sektora. Ove godine imamo dva cilja – osnažiti poduzetnike u turističkom sektoru te privući svakog potencijalnog gosta i poslati poruku o sigurnoj i lijepoj Hrvatskoj“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Program će provoditi Ministarstvo turizma i sporta, u suradnji s HBOR-om, HAMAG-BICRO-om i poslovnim bankama, a odobren je i od Europske komisije.

Korisnici potpora su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici koji posluju u sektoru turizma, sporta i povezanih djelatnosti na teritoriju Republike Hrvatske poput hotela, odmarališta, kampova i ostalih smještajnih objekata te restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, catering, djelatnosti pripreme i usluživanja pića – primjerice caffe barovi, putničke agencije i turoperatori, nautički čarter, sportski objekti, fitness centri i ostale sportske djelatnosti uključujući i teretane, zabavne i tematske parkove te ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti.

Priopćenja