Vlada: Rekordna turistička sezona

Slika /arhiva/Croatia005Brac.jpg

Ovogodišnja glavna turistička sezona bila je najbolja do sada, rekordna po svim pokazateljima, ocijenio je danas ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na sjednici hrvatske Vlade.

U rujnu je, izvijestio je, premašena brojka od 50 milijuna noćenja, što Hrvatska do sada nije nikada zabilježila ni tijekom cijele godine, a u ovoj će se godini premašiti brojka od 10 milijuna turističkih dolazaka.

Broj turističkih dolazaka, prema podacima za prvih osam mjeseci, veći je za 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a broj noćenja za 7 posto. Resorno ministarstvo u idućoj godini očekuje pak porast fizičkog prometa do 2 posto, te 5-postotni rast prihoda od turističkih putovanja.

O financijskim efektima ovogodišnje sezone Kalmeta nije mogao iznijeti precizne podatke, ali napominje da se dobar rezultat vidi i u rekordnom povećanju depozita na deviznim računima u hrvatskim bankama.

Kao karakteristike sezone izdvaja i značajne rezultate u borbi protiv sive ekonomije u privatnom smještaju, te posebice čarteru. "Sivog čartera u nautičkom turizmu više nema, on je iskorijenjen", ustvrdio je. Najavio je da će se kroz izmjene Zakona o državnom inspektoratu uvesti efikasnije mjere i kontrola stranih državljana koji kuće ili stanove kupljene u Hrvatskoj iznajmljuju ljeti, naplaćuju to u svojim državama i goste predstavljaju kao svoje rođake.

Najavio je i nove investicije, pa će se tako iduće godine otvoriti dva golf igrališta, kod Umaga i Ližnjana, subvencionirat će se izgradnja malih obiteljskih hotela i pansiona, kojih se u tri godine planira izgraditi 300.

Kalmeta je najavio i donošenje Zakona o turističkom zemljištu koji bi trebao riješiti problem imovinsko-pravnih odnosa na tom zemljištu, zakonodavnog okvira za rješavanje problema buke u urbanim turističkim središtima, itd. (Hina)



Pisane vijesti