Vlada predložila zakone o turističkim zajednicama i članarinama, boravišnoj pristojbi te golfu

Slika /arhiva/081127-vrh1.jpg

Vlada je Saboru s današnje je sjednice uputila gotovo 20-ak zakonskih prijedloga usklađenih s EU zakonodavstvom. U tom je paketu i nekoliko novih turističkih zakona - o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, o članarinama u turističkim zajednicama i boravišnoj pristojbi.
Novim zakonima turističke zajednice njih 330 u Hrvatskoj dobivaju mogućnost upravljanja destinacijom, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs dodajući i da se novim zakonima želi postići i učinkovitija naplata i bolja raspodjela odnosno racionalnije trošenje novca od članarine i boravišne pristojbe. Vlada je prihvatila i prijedlog Zakona o golf igralištima koji, ističe Bajs, treba pridonijeti novoj kvaliteti hrvatskog turizma i pomaže investicijama u turizam.

Vlada je Saboru s današnje je sjednice uputila gotovo 20-ak zakonskih prijedloga usklađenih s EU zakonodavstvom.

U tom je paketu i nekoliko novih turističkih zakona - o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, o članarinama u turističkim zajednicama i boravišnoj pristojbi.

Novim zakonima turističke zajednice njih 330 u Hrvatskoj dobivaju mogućnost upravljanja destinacijom, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs dodajući i da se novim zakonima želi postići i učinkovitija naplata i bolja raspodjela odnosno racionalnije trošenje novca od članarine i boravišne pristojbe.

Vlada je prihvatila i prijedlog Zakona o golf igralištima koji, ističe Bajs, treba pridonijeti novoj kvaliteti hrvatskog turizma i pomaže investicijama u turizam.

Hrvatska Vlada danas je Saboru predložila i izmjene Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima temeljem kojeg će nakon 1. veljače iduće godine državljani i pravne osobe iz zemalja EU moći u Hrvatskoj uz uvjete kao i za hrvatske državljane, dakle samo uz opće, a ne i posebne uvjete stjecati vlasništvo nad nekretninama, izuzev poljoprivrednog zemljišta i zaštićenih dijelova prirode.

Obveza da s hrvatskim izjednači fizičke i pravne osobe iz zemalja EU u pogledu stjecanja nekretnina (osim navedenih iznimki), za Hrvatsku proizlazi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je za to predvidio rok od 4 godine i on istječe početkom veljače iduće godine. Do sada su stranci iz EU primjerice na temelju pravnog posla mogli steći nekretninu samo uz suglasnost ministra pravosuđa. (Hina)



Pisane vijesti