Vlada nagradila najbolje investicijske projekte

Slika /arhiva/FAH-H5251335.jpg

Dubrovacka Rivijera Hotels, the Pliva pharmaceutical company, the Podi Business Zone, and the Varazdin County physical planning and construction department are the winners of awards for the most successful investment projects, presented on Monday as part of the government's "Invest HR" conference. These projects prove that changes are indeed happening in terms of investments, government representatives said. About 40 major investment projects were presented at the conference which the state endorsed directly or through the Investment and Competitiveness Agency. Deputy Prime Minister Branko Grcic said current investments in Croatia were below HRK 70 billion annually, as against more than HRK 90 billion before the crisis, and that it was up to the government to additionally encourage them, especially foreign investments. He said tourism, industry and energy were the sectors with the biggest investment potential.

Hoteli Dubrovačka rivijera, tvrtka Pliva, Gospodarska zona Podi te Upravni odjel za prostorno uređenje i građenje Varaždinske županije dobitnici su priznanja za najuspješnije investicijske primjere, dodijeljenih u ponedjeljak u sklopu Vladine investicijske konferencije "Invest HR". Hotelskoj kući Dubrovačka rivijera priznanje je dodijeljeno za investiciju na lokalitetu Srebreno, a Plivi je priznanje dodijeljeno za projekt izgradnje novih kapaciteta u Savskom Marofu. Priznanje za najbolju poduzetničku zonu osvojila je Gospodarska zona Podi kod Šibenika, u kojoj je aktivno 16 tvrtki s 900 zaposlenih, dok je Upravni odjel za prostorno uređenje i građenje Varaždinske županije nagrađen za brzo rješavanje papirologije za ulaganje tvrtke Press glass u poduzetničkoj zoni Jalžabet, odnosno izdavanje dozvole za građenje u roku od jednog dana. Riječ je o investicijskim projektima koji, kažu predstavnici Vlade, dokazuju da se na tom području ipak događaju pozitivne promjene.

Tijekom konferencije predstavljeno je ukupno 40-tak velikih investicijskih projekata koje je je država poduprla izravno ili putem Agencije za investicije i konkurentnost, a rečeno je i da je od stotinjak projekta prijavljenih za potpore temeljem zakona kojim se prate strateške investicije, njih 14 do sada prošlo cjelokupnu proceduru. Ipak, ističe potpredsjednik Vlade Branko Grčić, trenutno se ulaganja u Hrvatsku kreću ispod razine od 70 milijardi kuna godišnje, što je značajno manje u odnosu na više od 90 milijardi kuna koliko je to bilo prije krize te je na Vladi da dodatno potakne investicije, i domaće, ali prije svega inozemne. "Sada se događa val novih projekta u turizmu i industriji, ali i energetici. To su sektori u kojima očekujemo najveći proboj, tu se investicije već događaju i bit će ih sve više u idućem razdoblju", kazao je Grčić. Pritom je poduzetničku i investicijsku klimu u Hrvatskoj ocijenio ocjenom 3 te istaknuo kako tu ocjenu drži realnom, jer postoje brojni segmenti u kojima je potreban dodatni napredak."Na primjer, imamo još uvijek veliko porezno opterećenje i za poduzetnike i za građane i to je nešto što se u budućnosti treba reducirati, paralelno s reduciranjem prekomjernog proračunskog deficita, fiskalnom konsolidacijom i naravno gospodarskim rastom, koji je ključna pretpostavka da se može smanjiti porezno opterećenje", rekao je Grčić.

Ovisno o poziciji s koje se donose, ocjene investicijske klime u Hrvatskoj su različite, kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Nitko ne može biti dovoljno realan, bio on ministar, opozicijski političar ili čovjek iz realnog sektora, kaže Vrdoljak. Drži da je u tri godine napravljeno dosta te da o tome svjedoče stotine dobrih primjera, ali da se može bolje i brže. Upitan za komentar pisanja njemačkog tjednika Bild am Sonntag koji, pozivajući se na nedavno izvješće Europske komisije, tvrdi da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala gospodarska situacija te da joj, kao i Grčkoj, prijeti stečaj, Vrdoljak uzvraća pitanjem laže li Svjetska banka koja kaže da je Hrvatska napredovala na ljestvici Doing Business ili pak Financial Times koji tvrdi da je sada prava prilika za ulaganja u Hrvatskoj?

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić kaže kako su investicije sigurno dobra opcija, ali upozorava da je Hrvatska još uvijek nepredvidiva i pravno nesigurna, što investitorima ocjenjuju vrlo rizičnim. Hrvatskom imidžu, po njegovim riječima, ne pridonose ni odustajanja od projekata kao što su outsourcing u javnim službama i monetizacija autocesta, a spomenuo je i prijepore u javnosti oko istraživanje nafte u Jadranu. Odustajanje nakon već donešene odluke nije dobar signal investicijskoj zajednici, kaže Majetić.

Predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan, upitan za ocjenu investicijske i poduzetničke klime u Hrvatskoj od 1 do 5, za farmaceutsku industriju daje ocjenu 4+. Dodaje da farmaceutika ima puno veći potencijal nego neke druge industrije, jer ima ključna znanja i tehnologiju u Hrvatskoj. Ističe da "postoji problem s birokracijom", ali i dobar zakonodavni okvir koji daje poticaje i olakšice na investicije, uz napomenu da bismo mogli biti puno bolji u izdavanju dozvola i suradnji ministarstava. Pliva je, naveo je, u protekle četiri godine investirala više od milijardu kuna, primarno u proizvodne lokacije. To znači, kaže, da je u nekoliko zadnjih godina uložila 10 do 15 posto prihoda u dugotrajnu imovinu što je tri do četiri puta više nego što je prosjek u Europskoj uniji. (Hina)



Pisane vijesti