Visok rast turističkih dolazaka i noćenja

Slika /arhiva/wto-turizam-hr.jpg

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do travnja ove godine ostvareno 13,7 posto više dolazaka turista i 14,9 posto više turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine u komercijalnim smještajnim objektima.

Po prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, u prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 957.983 turista, koji su ostvarili ukupno 2,65 milijuna noćenja.

Usporede li se prvi podaci Zavoda sa onima iz prošle godine proizlazi da je u razdoblju od siječnja do travnja ove godine u Hrvatsku došlo 115,5 tisuća turista više, a ostvareno je 344 tisuća noćenja više nego u istom vremenu lani. 

U ukupnom broju turističkih dolazaka strani su gosti zastupljeni sa 61 posto, a u noćenjima sa 64 posto. 

Stranih je turista u prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatsku došlo nešto više od 584 tisuće, što je za 12 posto više nego u istom razdoblju lani.

Strani su gosti ostvarili gotovo 1,7 milijuna noćenja, što je porast za 14,5 posto. 

Domaćih je turista bilo 374 tisuće ili 16,5 posto više, a povećao se i broj njihovih noćenja, za 15,6 posto, na 953 tisuće. 

Porastu turističkih pokazatelja u prva četiri mjeseca posebice je pridonio travanj, u kojem se bilježi gotovo 530 tisuća turističkih dolazaka, što je porast  za 27 posto, te više od 1,5 milijuna noćenja, što je čak 32,5 posto više nego li u prošlogodišnjem travnju. 

Tomu je pak pridonijela i činjenica da su uskršnji blagdani ove godine bili u travnju, dok su prošle godine bili u ožujku. 

U strukturi prevladavaju strani turisti, koji su u travnju ostvarili više od 75 posto turističkih dolazaka, te gotovo 80 posto noćenja. 

Tako je u travnju Hrvatsku posjetilo 399,4 tisuće stranaca, što je 29,6 posto više nego u prošlogodišnjem travnju, a ostvarili su 1,2 milijuna noćenja, ili 36,5 posto više nego u istom mjesecu lani. 

Domaćih je turista u travnju bilo 20 posto više nego u istom mjesecu lani,  ostvarili su više od 130 tisuća dolazaka, te više od 329,6 tisuća noćenja, što je 19 posto više nego u lanjskom travnju. (Hina) 

Zagreb: U ožujku porast broja dolazaka i noćenja turista >>>



Pisane vijesti