Velik interes za radionice o potporama projektima jačanja konkurentnosti poduzetnika

Slika /arhiva/rh-karta-ww.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izrazili su zadovoljstvo velikim interesom poduzetnika za današnju radionicu u povodu javnog poziva za dostavu projektnih prijava "Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva". Ministarstvo poduzetništva i obrta javni poziv je objavilo 23. prosinca u sklopu provedbe Operativnog programa za regionalnu konkurentnost financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Ovim pozivom, s rokom prijave 21. veljače, poduzetnicima će biti na raspolaganju bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 255,7 milijuna kuna. Potpore su namijenjene poduzećima u sektoru proizvodnje i turizma, a neke od aktivnosti koje će se moći financirati uključuju izgradnju zgrada i postrojenja, nabavu strojeva i opreme, savjetodavne usluge, sudjelovanje na sajmovima i dr.

Ministar turizma Darko Lorencin i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izrazili su zadovoljstvo velikim interesom poduzetnika za današnju radionicu u povodu javnog poziva za dostavu projektnih prijava "Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva".

Ministarstvo poduzetništva i obrta javni poziv je objavilo 23. prosinca u sklopu provedbe Operativnog programa za regionalnu konkurentnost financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ovim pozivom, s rokom prijave 21. veljače, poduzetnicima će biti na raspolaganju bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 255,7 milijuna kuna.

Potpore su namijenjene poduzećima u sektoru proizvodnje i turizma, a neke od aktivnosti koje će se moći financirati uključuju izgradnju zgrada i postrojenja, nabavu strojeva i opreme, savjetodavne usluge, sudjelovanje na sajmovima i dr.

Najmanji je iznos pojedinačne potpore koja će se odobriti poduzetnicima 3,8 milijuna kuna, a najveći 26 milijuna kuna. Projekti mikro i malih poduzetnika bespovratnim sredstvima iz EU fondova sufinancirat će se do 60 posto njihove ukupne vrijednosti, a srednjih poduzetnika do 50 posto ukupne vrijednosti projekta.

Maras je rekao kako je ovo nezapamćen interes za jedan natječaj koji je objavila Vlada, javilo se preko tisuću malih i srednjih poduzetnika za radionice koje će se održati u četiri najveća hrvatska grada. To je, kazao je, ono što veseli i uvjerava da ćemo moći iskoristiti fondove EU.

Uvjeren je da kada se potpišu ugovori, krajem srpnja i kada se završe projekti, u dvije godine, da će biti konkretne koristi od natječaja.

Turizam i malo i srednje poduzetništvo odabrani su kao prioritetna područja u koja će se ulagati s obzirom na njihov velik utjecaj na cjelokupno gospodarstvo, kazao je.

Najavio je i kako će ove godine za 'start up' projekte biti osnovan fond od 300 milijuna kuna kako bi se pomoglo mladim inovativnim poduzetnicima.

Pred nama je, istaknuo je Maras, godina gospodarskog rasta, nakon pet godina recesije, i uvjeren je da ćemo ostvariti stope gospodarskog rasta.

Lorencin je rekao kako vjeruje da su svi jedva dočekali da konačno i privatni sektor može koristiti fondove EU.

Pozvao je poduzetnike da se javljaju na natječaje te naglasio kako su u tom smislu upornost i ustrajnost izuzetno važni.

Lorencin je podsjetio na Strategiju razvoja turizma od 2013. do 2020. u kojoj segment malog i srednjeg poduzetništva u turizmu čini bitnu stavku, a kazao je i kako će krajem ovog mjeseca biti završeno nekoliko akcijskih planova koji definiraju deset ključnih turističkih proizvoda.

Na novinarski upit hoće li Zakon o strateškim investicijama omogućiti veća ulaganja u turizmu, kazao je da hoće te da će u velikoj mjeri olakšati implementaciju projekata i vratiti povjerenje investitora.

(Hina)



Pisane vijesti