Većina hrvatskih hotela s tri zvjezdice

Slika /arhiva/libertas-s.jpg

Od ukupno 469 do sada kategoriziranih hrvatskih hotela - najviše ili 286 hotela kategorizirano je s tri zvjezdice, 113 hotela ima dvije zvjezdice, 61 ima četiri, a 9 hotela ima kategoriju pet zvjezdica, podaci su Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Uz do sada kategorizirane hotele, važeće rješenje o privremenom obavljanju ugostiteljske djelatnosti ima 19 hotela, a u postupku kategorizacije je još oko 100 hotela.

U kategoriziranim hotelima je više od 83.800 stalnih postelja, a više od 64 posto, ili 53.903 postelje su u hotelima sa tri zvjezdice. Slijede hoteli sa dvije zvjezdice u kojima je 16.481 postelja, u hotelima sa četiri zvjezdice je 10.837, a u hotelima s pet zvjezdica 2.618 stalnih postelja.

U skupinu hotelskih objekata, osim hotela, pripadaju i aparthoteli, turistička naselja i apartmani. Do sada je kategorizirano 13 aparthotela - jedan s dvije, 10 s tri, te dva s četiri zvjezdice, a u njima je ukupno 1.000 stalnih postelja.

U ukupno 49 kategoriziranih turističkih naselja je pak 29.156 stalnih postelja, a prema kategoriji najviše ih je, 31 naselje s dvije zvjezdice, 15 ih je s tri, a 3 turistička naselja imaju četiri zvjezdice.

Prema podacima Ministarstva turizma kategorizirana su i ukupno 43 turistička apartmana, a i tu ih je najviše, 26 s tri zvjezdice, 9 s dvije, te 8 s četiri zvjezdice, a ukupno imaju 7.549 postelja.

Pomoćnik ministra za turističku politiku i tržište Želimir Kramarić ističe da u ukupnoj smještajnoj strukturi hotelski smještaj sudjeluje sa oko 11 posto, oko 45 posto su sobe i apartmani, pretežito manjih privatnih iznajmljivača, a oko 25 posto su smještajni kapaciteti u kampovima.

Kramarić je naveo da se dosta traže i dobro popunjavaju hoteli sa tri zvjezdice te da se Hrvatska može svrstati među odredište sa tri plus zvjezdice, s tendencijom ka četiri zvjezdice.

Hrvatska po broju hotela znatno zaostaje za drugim mediteranskim zemljama, ali, ističe Kramarić, tim zemljama ne treba pokušavati konkurirati brojem hotela nego kvalitetom objekata i usluga.

Upravo struktura smještaja određuje ukupni turizam, kazao je Kramarić te dodao da se provode mnoge aktivnosti kako bi se poboljšala struktura i kvaliteta smještaja.

U obnovu objekata domaći hotelijeri ove godine ulažu oko tri milijarde kuna, još oko dvije milijarde kuna ulaže se u izgradnju novih objekata, a sve je više ulagača iz vodećih svjetskih hotelskih brandova, kazao je Kramarić. (Hina)



Pisane vijesti