Uspješan listopad na Makarskom primorju

Slika /arhiva/121108-ma1.jpg

Grad Makarska ove godine očekuje ostvariti više od milijun turističkih noćenja i time se približiti predratnom učinku. Prema riječima Tonča Lalića, v.d. direktora Turističkog ureda, do kraja listopada Makarsku je posjetilo 139.829 gostiju, koji su ostvarili 977.941 turističkih noćenja. Broj gostiju veći je za 10 posto, a noćenja je 13 posto više nego u prvih deset prošlogodišnjih mjeseci.

Po broju turista i noćenja vode Poljaci, slijede Česi, gosti iz Bosne i Hercegovine i Slovaci. Za iduću godinu Lalić je kazao kako privatni smještaj zadržava ovogodišnje cijene usluga, dok su hotelijeri povećali cijenu za 3 do 6 posto ovisno o sezonama.

Listopad je pozlatio ovogodišnju turističku sezonu i u Baškoj Vodi. U tom je mjesecu bilo 1709 turista koji su ostvarili 13.210 noćenja, ili čak 38 posto više nego u lanjskom listopadu. Pritom je privatni smještaj za  gotovo 115 posto povećao prošlogodišnji broj noćenja, dok su hoteli zabilježili rast od 31 posto. U listopadu su inače prevladavali Nijemci, Britanci ali i gosti iz Austrije.

Prema informaciji direktora Turističkog ureda Ante Jurišića, u općini Baška Voda boravilo je do konca listopada 124.681 domaćih i stranih gostiju koji su ostvarili 904.307 noćenja ili 9 posto više nego prošle godine. Privatni kućevlasnici koji prema riječima Jurišića ni iduće sezone neće mijenjati cijene svojih usluga, u sobama i apartmanima ostvarili su više od 480.000 noćenja. Hotelijeri koji su za iduće ljeto najavili povećanje cijena od 3 do 5 posto ovisno o sezonama realizirali su oko 265.000 a ostali dio noćenja ostvaren je u autokampu. (tekst i foto: Vedran Ribarević)



Pisane vijesti