UNWTO: 2030. u svijetu 1,8 milijardi međunarodnih turističkih dolazaka

Međunarodni turizam nastavit će s rastom na održiv način i u iduća dva desetljeća te bi 2030. u svijetu moglo biti 1,8 milijardi međunarodnih turističkih dolazaka, dugoročna je prognoza Svjetske turističke organizacije (UNWTO) objavljena na nedavnoj glavnoj skupštini te UN-ove specijalizirane agencije za turizam o kojoj su danas izvijestili iz madridskog sjedišta UNWTO-a.

U vezi nastavaka rasta međunarodnog turizma do 2030., iz UNWTO-a ističu da će taj rast biti umjereniji nego zadnjih nekoliko desetljeća i to po godišnjoj prosječnoj stopi od 3,3 posto.

To znači da će se u prosjeku svake godine 43 milijuna novih stranih turista pridružiti svjetskim turističkim kretanjima.

Prva milijarda međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu se, prema prognozama UNWTO-a, može očekivati do 2012., pri čemu navode da je 2010. završila s 940 milijuna tih dolazaka.

Napominjući da spomenuti prognozirani rast svjetskog turizma nudi velike mogućnosti za gospodarski rast, društveni napredak i održivost, glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai ističe da se to posebno može odnositi na gospodarstava u nastajanju.

Slijedom toga rast je moguće očekivati u Aziji, Latinskoj Americi, središnjoj i istočnoj Europi te istočnoj mediteranskoj Europi, na Bliskom istoku te Africi, gdje bi ukupno moglo biti u prosjeku oko 30 milijuna novih turističkih dolazaka godišnje.

Preostalih oko 13 milijuna novih turista rasporedili bi se u tradicionalnim destinacijama naprednih gospodarstava poput SAD-a, zapadne Europe te nekim dijelovima Azije i na Pacifiku.

Do 2030. sjeverna Azija će biti najposjećenija podregija u svijetu te se očekuje da će preuzeti dio tržišnog udjela od južne i mediteranske Europe. (Hina)



Pisane vijesti