​UHPA od Vlade traži mjere za financijsko obeštećenje agencija i nastavak poslovanja

Slika /arhiva/plitvice-bd-006.jpg

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) je od Vlade traži mjere za financijsko obeštećenje agencija nadoknadom fiksnih troškova te osiguravanja uvjeta za nastavak poslovne aktivnosti uoči početka turističke sezone, izvijestili su u ponedjeljak iz UHPA-e.

Putničke agencije iznimno su pogođene pandemijom koronavirusa pa su predstavnici UHPA-e svoja traženja hitnih mjera financijske pomoći prošli tjedna iznijeli i na sastanku u Ministarstvu turizma i sporta s ministricom Nikolinom Brnjac, kada je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain naglasio da su agencijama te mjere potrebne za nastavak poslovne aktivnosti, čemu se optimistično nadaju tijekom ove godine.
 
"Turistička industrija od početka pandemije trpi ogromne gubitke, a turističke agencije su u daleko najtežoj situaciji od svih djelatnosti, što potvrđuju i podaci Porezne uprave i Državnog zavoda za statistiku po kojima je prosječan pad u djelatnosti u 2020. bio iznad 85 posto. UHPA je stoga od Vlade RH zatražila financijsko obeštećenje turističkih agencija, nadoknadom fiksnih troškova", naglašavaju iz UHPA-e.
 
Uz to, napominju da se kao udruga već duže vrijeme zalaže i za uplovljavanje većih putničkih brodova za kružna putovanja u hrvatske morske luke, što sukladno važećim epidemiološkim odlukama Stožera civilne zaštite nije moguće s obzirom na ograničeni broj putnika koji Stožer dopušta.
 
Iz UHPA-e kažu da su dosadašnje mjere izravno utjecale na drastično smanjenje broja stranih brodova za kružna putovanja u hrvatskim morskim lukama, dok su istovremeno konkurentske mediteranske zemlje pokrenule žurni postupak normalizacije kružnih putovanja (Italija, Grčka, Francuska i Španjolska) te uključile svoje destinacije na međunarodne itinerere brodskih kompanija poput MSC, Costa Crosiere, AIDA Kreuzfahrten i drugih.
 
Dodaju da su i brodske kompanije promptno reagirale uvodeći visoku razinu zdravstvenih i sigurnosnih protokola za zaštitu dobrobiti gostiju, posade i zajednica koje posjećuju na plovidbi. Neke kompanije poput MSC cruises, koja je i članica UHPA-e, razvile su i vodeći protokol u industriji za prilagodbu promjenjivoj zdravstvenoj situaciji na obali, koji je nedavno pojačan u skladu s trenutnim razvojem pandemije u Europi s nizom rigoroznih mjera.
 
"Agencije od samog početka pandemije ne mogu raditi zbog raznoraznih nacionalnih i međunarodnih restrikcija, a svjesni njihove loše pozicije države članice EU-a donijele su određene mjere državne pomoći agencijama i touroperatorima te UHPA isto traži i od hrvatske Vlade. Osim financijskog obeštećenja mnogo nam se može pomoći i osiguravanjem uvjeta za nastavak rada, jer i u agencijama u poslovanje uvodimo sigurnosne protokole kao i naši partneri i dobavljači. Kruzeri su samo jedni od njih i drago nam je da u našim naporima imamo podršku resornog ministarstva", poručio je Fain.
 
Iz UHPA-e pritom prenose i riječi ministrice Brnjac da je "uvođenje sigurnosnih protokola u turizmu važan preduvjet za ostvarivanje ovogodišnjih turističkih rezultata" te da "Ministarstvo turizma i sporta podržava prihvat organiziranih kružnih putovanja u hrvatskim morskim lukama kao važnom segmentu turističke ponude, naravno vodeći računa o povoljnoj epidemiološkoj situaciji".
 
Po podacima koji se iznose, putnički brodovi na međunarodnim kružnim putovanjima trenutno plove s 50 posto svojih kapaciteta te u prosjeku imaju od 1500 do 2000 putnika u međunarodnoj plovidbi pa stoga iz UHPA-e traže da se odluka o broju putnika na tim brodovima koji dolaze u Hrvatsku promijeni i dopusti 2000 putnika. (Hina)

Pisane vijesti