U Varaždinu 19. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

Slika /arhiva/logo-hokgif

Na ovogodišnjem 19. po redu Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore u Varaždinu okupilo se oko 400 sudionika koji će, uz ostalo, razmotriti i što očekuje hrvatske ugostitelje u procesu približavanja EU i usklađivanja s normama EU.

Strukovno obrazovanje jedna je od temeljnih aktivnosti Hrvatske obrtničke komore (HOK) i na tom je području, uz pomoć Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, puno učinjeno. Sada preostaje da propisi koji su usvojeni, dožive i svoju punu afirmaciju u praksi, istaknuo je predsjednik HOK-a Stjepan Šafran na otvorenju  dvodnevnog skupa.

Činjenica je, kazao je Šafran, da postoji manjak obrazovanih kadrova u ugostiteljstvu, kao i u drugim djelatnostima bitnim ukupnom gospodarstvu, te da svima cilj mora biti kvalitetna edukacija i dovoljan broj odgovarajućih kadrova, kako ne bi bili u situaciji uvoziti radnu snagu.

Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Želimir Kramarić naglasio je brojčane pokazatelje vezane za ugostiteljstvo, te rekao kako 12.000 obrtničkih ugostiteljskih objekata zapošljava 36.000 djelatnika te da su u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili prihod od 1,8 milijardi kuna.

Kvalitetna edukacija kadrova jedna je od nosećih tema ovogodišnjeg kongresa ugostitelja, o čemu je izlagao predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Ante Mihić.

On se osvrnuo i na ostale aktualnosti struke, kao što su poboljšanje naplate, gdje se predlaže uvođenje selektivne stope PDV-a od 10-15 posto za ugostiteljstvo; zatim na izradu prijedloga Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, na probleme radnog vremena ugostitelja, registraciju dvojnog objekta, izdavanje računa, konkurenciju ugostiteljskih kioska, odredbu o "nula promila", uvođenje HACCP-a i druge probleme ugostitelja. (Hina)



Pisane vijesti