U turističku 2007. s optimizmom, no bez euforije

Slika /arhiva/070330-htz1.jpg

Za Uskrs očekujemo dobar turistički rezultat od oko 50 tisuća turista, a optimistični smo i kad je u pitanju ova turistička godina, no nema mjesta euforiji, ocijenio je Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice na današnjoj sjednici Turističkog vijeća HTZ-a. 

Član vijeća Franco Palma istaknuo je da se trebamo boriti za svakog gosta te je odbacio zabrinutost zbog kasnijeg bukinga jer je, pojasnio je, to danas normalna pojava. U noćenjima hotelijeri ostvaruju dobre rezultate, no u financijama su sve tanji, dodao je Palma.

Ove godine naglasak je na razvoju kontinentalnog turizma, rekao je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić ističući da će Ministarstvo dodijeliti 10 do 15 milijuna kuna bespovratnih potpora za razvoj turizma na kontinentu. Kako je izvijestio Vijeće, trenutno se analiziraju ponude pristigle na 3 natječaja raspisana za razvoj tematskih putova, izradu suvenira i poticanje baštine, a u pripremi su i krediti za seoski turizam.

Apelirao je na investitore da završe građevinske radove do početka glavnog dijela turističke sezone te istaknuo značajan porast zračnih mostova prema turističkim odredištima koji će doprinijeti boljoj popunjenosti kapaciteta. Osvrnuvši se na problem naplate PDV-a za organizirane izlete u inozemstvo, rekao je da je stav turističke struke upućen Ministarstvu financija koje pak ostaje čvrsto u svom stavu.

Zbog prostornih planova onemogućen je razvoj turističkih kompleksa u okviru tvrtke Club Adriatic, kazao je Mičić ističući Baško polje, Pernu Orebić i Kupare kao mrtvi kapital, derutne objekte koji su opasnost za turiste zbog neulaganja. Prema njegovom mišljenju, treba hitno odlučiti o njihovoj privatizaciji ili skrbi, što je zatražio i član Vijeća Hrvoje Urlić.

Govoreći o radu HTZ-a u prvom tromjesečju ove godine Bulić je kazao kako do kraja travnja traje najintenzivnije razdoblje predstavljanja hrvatske turističke ponude na sajmovima na emitivnim tržištima, no da je već sada na većini iskazan velik interes. Što se tiče naplate boravišne pristojbe, istaknut je dug od 18,2 milijuna kuna u 2006. godini, za što je već pokrenut postupak prisilne naplate.

Među najavljenim međunarodnim događanjima za ovu godinu je izdvojio godišnji sastanak udruženja nizozemskih putničkih agencija ANVR, koji će se održati u Hrvatskoj u listopadu, kao i prijavu za domaćinstvo godišnjeg sastanka udruženja francuskih putničkih agencija SNAV 2008. godine. Za naredni je pak tjedan najavio i početak ovogodišnje akcije "Volim Hrvatsku".
 



Pisane vijesti