U Splitsko-dalmatinskoj županiji u listopadu 16 posto više turista

Slika /arhiva/FAH-H4105678_cbs2.jpg

Splitsko-dalmatinsku županiju listopadu je posjetilo gotovo 95.000 turista, što je za 16,4 posto više nego u istom mjesecu lani, a ta je županija po prvi put u listopadu ostvarila najveći posjet i noćenje turista u odnosu na druge županije u Hrvatskoj, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor splitsko-dalmatinske Turističke zajednice Joško Stella.

U produžetku turističke sezone na području Splitsko-dalmatinske županije najveći je doprinos dao Split u kojem je u listopada ostvareno 52.000 noćenja, što je za 28 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Na prvom mjestu po broju dolazaka u listopadu u Splitsko-dalmatinsku županiju bili su Nijemci kojih je bilo oko 17.000 ili 48 posto više nego listopadu 2012. Slijede Japanci, Britanci, Skandinavci, Amerikanci i Francuzi, naveo je Stella.

Župan Zlatko Ževrnja, koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je kako nedavne izmjene i dopune županijskog prostornog plana predstavljaju podlogu za razvojne projekte.

Naveo je kako je u novom prostornom planu županije predviđeno 98 turističkih zona, od kojih će 74 biti veće od deset hektara, a predviđena je izgradnja 70 novih nautičkih marina.

Prema podacima splitsko-dalmatinske Turističke zajednice ta županija raspolaže s ukupno 164.420 kreveta, a 128 hotela čini 18,6 posto smještajnih kapaciteta. (Hina)



Pisane vijesti