U Fondu za udružene turističke zajednice prikupljeno više od 12 milijuna kuna

Slika /2022_photo_ilustrac/220128_tv_htz.png

Na današnjoj online 5. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, članovi su , između ostalog, usvojili Odluku o raspisivanju javnog natječaja za dodjelu sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice, a raspravljalo se i o operativnim planovima HTZ-a i mreži predstavništava u 2022. Sjednicu je vodila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac uz prisustvo direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića.

„Današnjom Odlukom o raspisivanju natječaja iz Fonda za udružene turističke zajednice bit će dodijeljeno više od 12 milijuna kuna za projekte udruženih turističkih zajednica. U posljednje dvije godine udruživanjem turističkih zajednica smanjio se njihov broj na razini gradova i općina, a ovim Fondom dodatno se potiče njihovo udruživanje. Cilj je udruživanje što više turističkih zajednica, jer udruživanjem imaju priliku efikasnije iskoristiti financijska sredstva, ali i kvalitetnije upravljati turističkim destinacijama. Na ovaj način doprinosimo ne samo jačoj prepoznatljivosti turističkih destinacija već i stvaranju sustava održivog i otpornog turizma“, poručila je ministrica Brnjac.
 
Kako je naglasio direktor Staničić, javni natječaj za dodjelu sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice bit će raspisan najkasnije do 31. siječnja ove godine i to sukladno nedavno objavljenom Pravilniku o kriterijima za dodjelu sredstava iz fonda za udružene turističke zajednice. „Danas su članovi vijeća usvojili tekst javnog natječaja u kojemu su detaljno i precizno iskazane prihvatljive aktivnosti udruženih turističkih zajednica, kao i svi drugi važni elementi ovog javnog poziva. Podsjećam da je riječ o fondu u kojem se prikupljaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojba i članarina, a kada govorimo o udruživanju, turističke zajednice na raspolaganju imaju formalno ili projektno, odnosno sporazumno udruživanje“, izjavio je direktor Staničić, nadodavši kako se udruživanjem osigurava učinkovitija promocija destinacija, kao i bolje upravljanje razvojem turističkih proizvoda.
 
Trenutno raspoloživa sredstva za projekte i programe udruženih turističkih zajednica u 2022. godini iznose 12.070.743,99 HRK, a u Fondu za udružene turističke zajednice prikupljena su tijekom 2021. godine. Prihvatljive aktivnosti za koje će se dodijeliti sredstva udruženim turističkim zajednicama iz ovog fonda uključuju projekte istraživanja i strateškog planiranja, projekte razvoja turističkog proizvoda, projekte komunikacije i oglašavanja, projekte destinacijskog menadžmenta te projekte koji se realiziraju sredstvima iz EU fondova.
 
Dodajmo i to kako su članovi Turističkog vijeća na današnjoj sjednici, odnosno na temelju ponovljenog natječaja za izbor i imenovanje direktora/direktorice predstavništva u Poljskoj sa sjedištem u Varšavi, kao najboljeg kandidata odabrali Agnieszku Puszczewicz, dosadašnju direktoricu Predstavništva HTZ-a u Poljskoj koja će ured u Varšavi voditi i u naredne četiri godine.

Priopćenja