Turistički euro najviše vrijedi u Turskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj

Slika /arhiva/euro-gifgif

Austrijanci će za svoj "turistički euro" najviše dobiti u Turskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj a najmanje u Švicarskoj, Japanu i Italiji, ustvrdio je u srijedu ekonomist Bank Austria-Creditanstalt (BA-CA) Stefan Bruckbauer.

Austrijski će turisti na inozemnim destinacijama ponovno dobiti manje budući da su visoka inflacija i slabiji euro umanjili vrijednost "turističkog eura" za dva posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, napomenuo je Bruckbauer.

U prosjeku je "turistički euro" u inozemstvu i dalje oko 20 posto vredniji nego u samoj Austriji, pokazuje usporedba kupovne moći turističkog eura u studiji BA-CA. 

U odnosu na godinu ranije vrijednost turističkog eura najviše je smanjena zbog više stope inflacije i istodobnog jačanja domaće valute u Turskoj, te u SAD-u i Češkoj, a najviše je dobio na vrijednosti u Mađarskoj.

I u samoj je Austriji vrijednost turističkog eura porasla pa cijene trenutno rastu osjetno manje nego na najomiljenijim turističkim destinacijama, napomenuo je ekonomist BA-CA.

Turska je pak u odnosu na ljeto 2005. "poskupjela" za 14 posto a Mađarska "pojeftinila" za sedam posto. U Mađarskoj je vrijednost turističkog eura po BA-CA porasla usprkos višoj stopi inflacije, i to zbog slabljenja mađarske valute u odnosu na euro.

Time je Mađarska po vrijednosti turističkog eura pretekla Hrvatsku, gdje će se ovog ljeta vjerojatno za turistički euro dobiti između 30 i 40 posto više nego u Austriji.

Isto vrijedi i za Sloveniju i za Češku, pri čemu je sve tri navedene zemlje vrijednost turističkog eura blago pala u odnosu na 2005., ističu u BA-CA.

Daleko više nego u Austriji, turisti će za svoje eure dobiti i u Grčkoj, SAD-u i Španjolskoj otprilike podjednako u Francuskoj, Njemačkoj i Engleskoj a osjetno manje u Italiji, Japanu i Švicarskoj. U Italiji je vrijednost turističkog eura pala za dodatnih jedan posto u odnosu na 2005. (Hina)



Pisane vijesti