Svjetski dan turizma: Razvoj održivog turizma uz poštivanje zajednice

Slika /arhiva/2014_wtd_logo_hr.jpg

Svjetski dan turizma 27. rujna, po naputku Svjetske turističke organizacije-UNWTO obilježava se u nizu država, tako i Hrvatskoj, različitim proslavama i događanjima na temu "Turizam i razvoj zajednice", čime se želi istaknuti potencijal turizma za promicanje mogućnosti za zajednice diljem svijeta, kao i uloga koju zajednica ima u promicanju održivog razvoja turizma. Službena proslava ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma u organizaciji UNWTO-a s pratećom konferencijom danas se održava u meksičkom gradu Guadalajari, odakle glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai poručuje i upozorava da se turizam može razvijati samo ako uvažava i angažira i lokalno stanovništvo koje pridonosi društvenim vrijednostima. Istodobno, ako turizam na bilo koji način šteti vrijednosti i kulturi lokalne zajednice ili ako se socio-ekonomske koristi koje generira turistički sektor ne spuštaju na razinu zajednice, ne može biti ni razvoja turizma, naglašava Rifai, dodajući i da razvoj turizma može donijeti nove bolje društveno-ekonomske prilike i životne uvjete za zajednice diljem svijeta, jer počiva na socijalnoj interakciji, i kao takav može napredovati samo ako uvažava i osnažuje pojedince i zajednice. Razvoj održivog turizma uz poštivanje zajednice jedan je od važnijih ciljeva i hrvatske turističke strategije do 2020. što u svojoj poruci povodom Svjetskog dana turizma ističe i ministar turizma Darko Lorencin, naglašavajući da je održiv razvoj turizma jedini smjer prema kvalitetnom turizmu za cjelokupno društvo.

Svjetski dan turizma 27. rujna, po naputku Svjetske turističke organizacije-UNWTO obilježava se u nizu država, tako i Hrvatskoj, različitim proslavama i događanjima na temu "Turizam i razvoj zajednice", čime se želi istaknuti potencijal turizma za promicanje mogućnosti za zajednice diljem svijeta, kao i uloga koju zajednica ima u promicanju održivog razvoja turizma.

Službena proslava ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma u organizaciji UNWTO-a s pratećom konferencijom danas se održava u meksičkom gradu Guadalajari, odakle glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai poručuje i upozorava da se turizam može razvijati samo ako uvažava i angažira i lokalno stanovništvo koje pridonosi društvenim vrijednostima.

Istodobno, ako turizam na bilo koji način šteti vrijednosti i kulturi lokalne zajednice ili ako se socio-ekonomske koristi koje generira turistički sektor ne spuštaju na razinu zajednice, ne može biti ni razvoja turizma, naglašava Rifai, dodajući i da razvoj turizma može donijeti nove bolje društveno-ekonomske prilike i životne uvjete za zajednice diljem svijeta, jer počiva na socijalnoj interakciji, i kao takav može napredovati samo ako uvažava i osnažuje pojedince i zajednice.

Hrvatska razvija održiv turizam uz poštivanje zajednice

Razvoj održivog turizma uz poštivanje zajednice jedan je od važnijih ciljeva i hrvatske turističke strategije do 2020. što u svojoj poruci povodom Svjetskog dana turizma ističe i ministar turizma Darko Lorencin, naglašavajući da je održiv razvoj turizma jedini smjer prema kvalitetnom turizmu za cjelokupno društvo.

To znači i voditi brigu o trenutnim i budućim gospodarskim, društvenim i okolišnim učincima, ali i posjetiteljima i lokalnoj zajednici te stanovništvu. A kako Hrvatska na relativno malom prostoru obiluje nizom raznolikosti i pruža brojne mogućnosti za razvoj različitih oblika turizma to treba biti i pažljiviji jer sve te mogućnosti razvoja turizma sa sobom donose i veliku odgovornost, poručuje Lorencin.

Važnim označava i generacije koje dolaze jer će upravo one imati važnu ulogu u navedenim procesima, pa stoga smatra da posebnu pažnju treba posvetiti i razvoju ljudskih potencijala i obrazovanja u turizmu te ih strukturirati kao zajedničku odgovornost države, poslodavaca i lokalne zajednice.

Uspješne održive turističke destinacije rezultat zalaganja svih u zajednici

Jedan od boljih primjera uspješnih održivih turističkih destinacija u Hrvatskoj je otok Lošinj koji već godinama razvija turističku i otočku održivost, koja se, po riječima direktorice malološinjske Turističke zajednice Đurđice Šimičić, temelji na uvažavanju mišljenja stanovništva, gostiju i poslovne zajednice na tom otoku te sinergiji i suradnji svih u zajednici.

Napominjući da je slijedom toga Lošinj među 100 europskih destinacija uključen i u projekt Europske komisije ETIS ili Europski sustav turističkih pokazatelja za održivo upravljanje u destinacijama, Šimičić objašnjava da se time mogu pratiti, upravljati, mjeriti i poboljšavati procesi održivosti u destinaciji.

Za iduću godinu (2015.) najavljuje nastavak tih procesa te da će Lošinj krenuti u tzv. total quality menadžment sa potpuno novim pristupom i stanadardizacijom destinacije za svaki segment turizma koji može pridonijeti kvaliteti života stanovnika te usluga i ponude za goste.

Slično rade i u Zagrebu, čija Turistička zajednica kroz svoje aktivnosti pridonosi promociji i popunjenosti kapaciteta ali i jačanju suradnje sa stanovništvom/građanima, koji su po ocjeni direktorice te Turističke zajednice Martine Bienenfeld, svake godine sve bolji domaćini čime pomažu stvaranju slike Zagreba kao poželjnog i uspješnog turističkog odredišta sa sve boljim rezultatima. Svake godine zagrebačka Turistička zajednica organizira i posebnu proslavu za Zagrepčane i njihove goste za Svjetski dan turizma. Ona se danas održava na Zrinjevcu uz promenadne koncerte, kostimirane likove iz zagrebačke prošlosti, folklor i dr.

I Split kao najveći grad na Jadranu i 'top' turistička destinacija ove godine u Hrvatskoj, s odličnim rezultatima, slavi taj dan cjelodnevnim kulturno-zabavnim spektaklom na Rivi, u čiji je program organizator, splitska Turistička zajednica (TZ), uključila cijelu zajednicu kroz brojne sportske, povijesne, kulturne udruge i postrojbe, ističe za Hinu direktorica te TZ Alijana Vukšić. Cilj je skrenuti pažnju na važnost očuvanja i promicanja kulture u turističkoj ponudi kao važnog oruđa za razvoj i održivost turizma i zajednice, a međusobni doprinos turizma zajednici i obrnuto u Splitu sve je vidljiviji i zasigurno se nastavlja, poručuje Vukšić.

Svjetski dan turizma slave i u Opatiji, koja ove godine obilježava i 170 godina organiziranog turizma, i to programom kostimiranog vođenja kroz povijest Opatije, dok Dubrovnik slavi velikim koncertom svjetski poznatog glazbenika Josea Feliciana na Stradunu ispred katedrale uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Time se također na neki način, kako kažu iz dubrovačke Turističke zajednice, pridonosi prožimanju turizma, lokalne kulture i zajednice sa posjetiteljima iz cijelog svijeta. (Hina)



Pisane vijesti