Sve snažniji obiteljski turistički smještaj

Slika /arhiva/logo_kvarner_hrgif

U obiteljskom turističkom smještaju u Hrvatskoj lani su ostvareni odlični rezultati - ostvareno je 1,9 milijuna posjeta i 13,8 milijuna noćenja, što je 13 posto više turista i 20 posto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu, rečeno je danas na sjednici strukovne skupine obiteljskog smještaja pri Primorsko-goranskoj gospodarskoj komori.

Od ukupna domaćeg turističkog prometa, u obiteljskim se domaćinstvima ostvaruje 20 posto dolazaka turista i 27 posto noćenja.

Na povećanje broja noćenja u obiteljskom smještaju, među ostalim je utjecalo povećanje broja postelja za oko 31.000 ili za 9 posto u odnosu na 2004. godinu.

Sada je u Hrvatskoj ukupno oko 843.000 stalnih turističkih postelja, od toga je u obiteljskom smještaju oko 363.000 postelja u oko 54.300 kućanstava.

U Primorsko-goranskoj županiji ukupno je oko 166.000 stalnih postelja, od toga u kućanstvima oko 76.000 ili oko 46 posto. Na Kvarneru je u 2005. registrirano ukupno 13.059 iznajmljivača. Kvarnerska su domaćinstva ostvarila 22 posto od ukupna broja turističkih posjeta u obiteljskom smještaju i 29 posto od ukupnih noćenja. U županijskoj komori procjenjuju da je razlog povećanja prometa uvođenje paušalnog plaćanja boravišnih pristojba i poreza na dohodak te povećanjem potražnje za smještajem, posebice kod domaćih turista.

U obiteljskom smještaju najviše ipak borave gosti iz Njemačke, Italije, Austrije, Slovenije i Češke, a sve više je gostiju iz Francuske i Nizozemske.

Na sjednici je upozoreno da - usprkos velikom zanimanju za bavljenje ruralnim turizmom - na Kvarneru nema niti jednog registriranog seoskog domaćinstva, uglavnom zbog zahtjevnih zakonskih odredaba.  Među problemima u poslovanju navedeni su još nelegalni iznajmljivači od kojih je sve više stranih državljana te 'posrednika' koji goste dočekuju na prometnicama. Članovi strukovne skupine smatraju da postojeći zakonski sustav svrstavanja gradova i općina u turističke razrede radi plaćanja pristojba ne odgovara stanju na terenu.

Rečeno je i da Dalmacija postaje središnje mjesto promišljanja o turizmu te da bi se kvarnerski i istarski turistički djelatnici trebali bolje povezati i zajednički djelovati. Strukovna skupina obiteljskog smještaja pri županijskoj primorsko-goranskoj Komori jedina je strukovna skupina koja okuplja poduzetnike u području obiteljskog smještaja u Hrvatskoj. (Hina)



Pisane vijesti