Sustav turističkih zajednica: 542 milijuna kuna od pristojbi i članarina

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

Na razini sustava turističkih zajednica po osnovi turističke članarine i boravišne pristojbe prošle je godine ukupni prihod iznosio 542,1 milijun kuna, od čega 324,1 milijun kuna od boravišnih pristojbi, a 218 milijuna kuna od članarine, a u raspodjeli tih prihoda uz lokalne i županijske turističke zajednice i Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ) sudjeluju još gradovi ili općine, Porezna uprava, Crveni križ i fondovi za nerazvijene turističke zajednice.

Ti podaci o ukupnom prihodu sustava turističkih zajednica i njegovoj raspodjeli objavljeni su prvi put u 20 godina postojanja sustava turističkih zajednica ovog tjedna na prvoj sjednici Turističkog vijeća HTZ-a u novom sastavu, a temeljem prijedloga sa prethodno održanog ovogodišnjeg konstituirajućeg Sabora HTZ-a.

Prema tim podacima, a izvor su prolazni računi Fine, najveći dio od ukupnih prihoda ili 208,6 milijuna kuna raspodijeljen je na lokalne turističke zajednice, koje s 127 milijuna kuna slijedi HTZ te s 111,3 milijuna kuna županijske turističke zajednice i Turistička zajednica grada Zagreba.

Gradovima ili općinama ide samo dio od boravišne pristojbe i to je lani iznosilo gotovo 61 milijun kuna, dok za nerazvijene turističke zajednice ide 2,5 posto iz boravišne pristojbe i 7,5 posto iz članarine, što je ukupno iznosilo 24,4 milijuna kuna.

Za Crveni križ se raspodjeljuje 1 posto iz boravišne pristojbe, pa je to lani ukupno bilo 3,2 milijuna kuna, dok je Poreznoj upravi otišlo 6,5 milijuna kuna temeljem naknada od 3 posto iz turističke članarine.

Upravo na tu naknadu Poreznoj upravi nedavno su se ministru turizma Veljku Ostojiću, kako je sam kazao, požalili djelatnici nekoliko kontinentalnih turističkih zajednica, slijedom čega je najavio skori susret s predstavnicima Porezne uprave o dobivanju detaljnijih informacija o tim sredstvima.

Promatrano po županijskim turističkim zajednicama, najveći ukupni prihod od boravišne pristojbe i turističke članarine prošle godine od 116,4 milijuna kuna imala je Istarska turistička zajednica, koju slijedi zagrebačka TZ s tim prihodom od 111,1 milijun kuna.

Taj prihod Primorsko-goranske TZ bio je 84,2 milijuna kuna, Splitsko-dalmatinske TZ 76,1 milijun kuna, dok je na petom mjestu TZ Zadarske županije s gotovo 40 milijuna kuna tog prihoda.

TZ Dubrovačko-neretvanske ostvarila je taj prihod od 37,1 milijun kuna, a Šibensko-kninska TZ 25,3 milijuna kuna, što je najmanje među jadranskim županijma, uključujući i Ličko-senjsku TZ gdje je taj prihod iznosio 10,5 milijuna kuna.

Među kontinentalnim županijama najveće prihode od 9,2 milijuna kuna i 6,7 milijuna kuna ostvarile su TZ Zagrebačke i Osječko-baranjske županije, a najmanji od 1,3 milijuna kuna i 946 tisuća kuna turističke zajednice Virovitičko-podravske odnosno Požeško-slavonske županije. (Hina)



Pisane vijesti