Slavku Trniniću, Nikoli Piliću i posthumno Damiru Šolmanu nagrada za životno djelo Franjo Bučar u 2023.

Slika /webslike/nagrada franjo bucar.jpg

Hrvatski sportski velikani Nikola Pilić, Damir Šolman (posthumno) i prof. dr. sc. Slavko Trninić dobitnici su Državne nagrade za sport Franjo Bučar za životno djelo u 2023. godini,  dok su godišnje nagrade pripale Josipu Šojatu, Ivici Jeliću, Josipu Reiću, Korneliji Kvesić, Tigranu Goričkom, Zlatku Žagmešteru, Ivanu Katanušiću, Josipu Vrliću, Mladenu Drnasinu, Damiru Poliću, Iliji Matijeviću i Veslačkom klubu "Krka" Šibenik.

Odluku o dobitnicima nagrada donio je Odbor državne nagrade za sport Franjo Bučar kojeg čine izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković. Odluka je donesena temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Javni poziv.

„Ova nagrada najviše je priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta te je dodatna zahvala svim našim sportašima, trenerima, ali i svim drugim djelatnicima, za sve ono što su učinili u sportu. Svojim postignućima, predanošću i entuzijazmom primjer su svim generacijama te čestitam svim dobitnicima ovogodišnje Državne nagrade za sport Franjo Bučar“, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Nagradu za životno djelo prof. dr. sc. Slavko Trninić dobio je zbog iznimnog doprinosa u stvaranju vrhunskih trenera i košarkaša, kao i na znanstvenom području kineziologije, Nikola Pilić za sva svoja postignuća koje je ostvario kao jedan od najboljih hrvatskih tenisača i trenera tenisa svih vremena, a Damir Šolman kao nositelj olimpijskih medalja s iznimnom košarkaškom karijerom.

Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijelit će se diploma i pozlaćena medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos 6.636,14 eura, dok će dobitnici godišnje nagrade dobiti diplomu i posrebrenu medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 2.654,46 eura.

Priopćenja