Sisački povijesni prsten: sedam slika iz povijesti grada

Slika /arhiva/110917-sisk1.jpg

Ministar turizma Damir Bajs večeras je u Sisku otvorio „Sisački povijesni prsten“, najnoviji projekt Turističke zajednice grada Siska realiziran uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma za što je do sada izdvojeno 120.000 kuna.

„Sisački povijesni prsten" priča je o povijesti grada Siska u sedam slika. Predstavljeno je sedam najvažnijih razdoblja dugo stoljetne povijesti grada Siska.

U svakom od sedam pravokutnih dijelova na dno je položena karta iz odgovarajućeg povijesnog razdoblja, po rubovima - sa svake strane teče natpis - naziv grada u to vrijeme, oznaka koje je to povijesno razdoblje, postavljena je i lutka obučena u nošnju iz tog vremena, kao i odgovarajući uporabni predmet i oružje. Svi su predmeti izrađeni prema originalima pronađenima u Sisku.

„Sisački povijesni prsten“ ilustriran je dvojezičnim (hrvatski/engleski) popratnim tekstom, lutkama Ivane Matijević, a nastao je prema zamisli Mladena Merzela iz 2006. godine.

Ministar Bajs je kazao kako „Hrvatska u turizmu ne može ostati zemlja mora i sunca, valja razvijati sve oblike turizma, svakako i kontinentalni, čemu projekti poput Sisačkog povijesnog prstena mogu samo doprinijeti“.

Prije Siska ministar je u nazočnosti predsjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijane Petir i državnih tajnika Ivice Perovića i Željka Lenarta, otvorio „Ekoturizam Veselić“ u Lonjskom polju. (Hina)



Pisane vijesti