Simpozij: Hrvatsko hotelijerstvo i turizam

Slika /arhiva/110924-Petrcane1_tzw.jpg

Ulaganja u turizam posljednjih su godina u Hrvatskoj zamrla, a veliki prostor za investicije su devastirani hotelski kapaciteti, rečeno je na današnjem 3. simpoziju "Hrvatsko hotelijerstvo i turizam" u turističkom naselju "Punta Skala" u Petrčanima pokraj Zadra. Simpozij su organizirali Hrvatsko-austrijska trgovinska komora i Udruga ugostiteljstva i turizma pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a cilj skupa je ukazati na važnost turističke industrije za cjelokupni gospodarski razvoj Hrvatske.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruge ugostiteljstva i turizma Hrvatske udruge poslodavaca Jako Andabak istaknuo je kako je posljednjih godina u Hrvatskoj ulaganje u turizam zamrlo. Zalažući se za pokretanje investicija u turizmu upozorio je da na hrvatskoj obali još uvijek ima vrlo mnogo hotela koji su izvan funkcije, ili su izvan svakog standarda, pa takvi kao da ne postoje ili su možda čak i štetni za ukupnu turističku ponudu. Moglo bi ih se obnoviti, revitalizirati i time obogatiti našu turističku ponudu, kazao je Andabak koji je također upozorio na tromost državne birokracije. Među gorućim problemima hotelijera Andabak je izdvojio poduzeća koja nisu doživjela nikakva ulaganja niti prilagodbu današnjem trenutku na tržištu. Ta hotelska poduzeća su većim dijelom u vlasništvu države, a ima ih ponešto i u privatnom vlasništvu, ali problem u oba slučaja je činjenica da se nisu prilagodila tržištu, rekao je Andabak.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart smatra kako je rekordna turistička sezona najbolja promidžba za potencijalne investitore. Iako su naši rekordi u turizmu odlična pozivnica svim ulagačima, ipak, ulaskom u Europsku uniju daleko će više investitora doći i ulagati u Hrvatsku. Iako je i predpristupni ugovor već sada dobra podloga i pozivnica za investitore, moramo se još malo strpjeti do tog konačnog dana ulaska, jer će tada ipak daleko veći broj investitora doći u Hrvatsku, kazao je Lenart. (Hina)



Pisane vijesti