Simpozij 'Hrvatsko hotelijerstvo i turizam': Ministar Ostojić naglasio važnost obrazovanja u turizmu

Slika /arhiva/Villa Polesini, Porec.jpg

Jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma u fokusu je interesa i aktivnosti koje provodi Ministarstvo turizma. Uz smanjenje stope PDV-a na 10 posto, od 1. siječnja 2013. godine i poreza od nula posto na reinvestiranu dobit, s HBOR-om smo ove godine dogovorili povoljnije uvjete kreditiranja za turističke projekte te donijeli izmijene nekih zakona u turizmu. Osim toga, svjesni važnosti turističkih djelatnika, veliku pozornost posvećujemo i obrazovanju turističkih kadrova, jer bez stalnog unapređenja znanja, ponude i usluge, teško možemo biti konkurentni, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na simpoziju „Hrvatsko hotelijerstvo i turizam“ u Poreču. 'Ovogodišnja tema skupa je „Razvojni prioriteti hrvatskog turizma izvan glavne sezone“, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), udruge AHIC (Austrian Hotel Investors in Croatia), Hrvatsko-austrijske trgovinske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i tvrtke Valamar koja je i domaćin simpozija.

Jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma u fokusu je interesa i aktivnosti koje provodi Ministarstvo turizma. Uz smanjenje stope PDV-a na 10 posto, od 1. siječnja 2013. godine i poreza od nula posto na reinvestiranu dobit, s HBOR-om smo ove godine dogovorili povoljnije uvjete kreditiranja za turističke projekte te donijeli izmijene nekih zakona u turizmu. Osim toga, svjesni važnosti turističkih djelatnika, veliku pozornost posvećujemo i obrazovanju turističkih kadrova, jer bez stalnog unapređenja znanja, ponude i usluge, teško možemo biti konkurentni, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na simpoziju „Hrvatsko hotelijerstvo i turizam“ u Poreču.

'Ovogodišnja tema skupa je „Razvojni prioriteti hrvatskog turizma izvan glavne sezone“, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), udruge AHIC (Austrian Hotel Investors in Croatia), Hrvatsko-austrijske trgovinske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i tvrtke Valamar koja je i domaćin simpozija.

Turizam je stil života i zato treba živjeti za turizam, a ne živjeti od njega, a kulturni je turizam od esencijalnog značenja, jer su naši prostori još od davnina dio svjetskoga kulturnog centra, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Mediteran neće prestati biti prvi izbor kao odmorišna destinacija, ali je Hrvatska isto tako najsezonalnija hotelska država na Mediteranu, rekao je Miroslav Dragičević, direktor tvrtke Horwath Consulting, upozorivši na nedostatak kvalificiranih turističkih projekata koji bi se ponudili investitorima i zaključio kako taj model turizma nije dugoročno održiv zbog nepostojeće turističke infrastrukture i ponude novih proizvoda, a upravo bi ova konferencija trebala dati odgovore na neka od ovih pitanja.

Na skupu sudjeluju najviši predstavnici investitora u hrvatski turizam, predstavnici turističkih i hotelijerskih tvrtki, turističkih zajednica, konzultantskih tvrtki, agencija i turoperatora te drugih sudionika iz obje zemlje, a teme panel diskusija su sport i rekreacija kultura, tradicija i lokalni proizvodi te zdravlje i wellness.



Pisane vijesti