Sabor HTZ-a prihvatio program rada za 2006.

Slika /arhiva/P8238552-w.jpg

Sabor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prihvatio je na današnjoj sjednici Program rada HTZ-a za 2006.godinu, po kojem se kao cilj postavlja ponavljanje rezultata ovogodišnje najuspješnije turističke godine, uz mogućnost ostvarivanja daljnjeg porasta turističkog fizičkog prometa do 2 posto te vrijednosnih učinaka u turizmu 3 do 5 posto u odnosu na ovu godinu.

To bi, prema prognozama HTZ-a, značilo da bi iduće godine u Hrvatskoj moglo biti ostvareno oko 10,27 milijuna turističkih dolazaka i oko 53 milijuna noćenja.

Ove će godine, po procjenama HTZ-a, završiti s 10,07 milijuna turista (7 posto više nego 2004.) i njihovih 52,09 milijuna noćenja (9 posto više).

HTZ će u idućoj godini, kako je na Saboru naglasio direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, u suradnji s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka više podržati razvoj kontinentalnih turističkih proizvoda, manifestacije te kulturni turizam. O tome je i bilo najviše upita na Saboru, na što je Bulić kazao da su u pripremi prve brošure o turističkoj ponudi središnje Hrvatske te Slavonije za 2006.

Sabor HTZ-a prihvatio je i financijski plan za 2006., po kojem iduće godine HTZ očekuje 19 posto veće ukupne prihode nego ove godine ili 223 milijuna kuna, koliko će, po planu, iznositi i ukupni rashodi.

Porast ukupnih prihoda temelje, među ostalim, na očekivanju 6-postotnog porasta prihoda od boravišne pristojbe i članarina, dok će iz državnog proračuna, prema planu, dobiti 30 posto više sredstava ili 90 milijuna kuna. Takvo povećanje iz proračuna očekuju zbog ukidanja državnih subvencija za organizirani turistički promet od 1. siječnja 2006., što je u skladu sa smjernicama EU-a. Pritom je Bulić napomenuo da u slučaju nedobivanja planiranih sredstava iz državnog proračuna HTZ neće moći djelomično realizirati neke stavke iz plana, poput suradnje s Croatia Airlinesom i udruženog oglašavanja.

U 2006. planiran je nastup HTZ-a (samostalno i sa suizlagačima) na više od 100 inozemnih sajmova.

Sabor HTZ-a prihvatio je i izvješće o stanju na inozemnim tržištima po kojem je hrvatski turizam na gotovo svima tijekom ove godine zabilježio pozitivne rezultate, a najveća su, dvoznamenkasta povećanja u odnosu na lani ostvarena s francuskog, britanskog, skandinavskog, švicarskog, ruskog, mađarskog, nizozemskog, španjolskog i tržišta SAD-a. (Hina)



Pisane vijesti