Rezultati online anketa: Stanovnici gostima najviše preporučali posjet Muzeju Apoksiomena

Slika /arhiva/TZ_Losinj_L.JPG

Turistička zajednica grada Malog Lošinja u suradnji s Gradom i ove je godine provodila online ankete o zadovoljstvu stanovništva turizmom na otoku s ciljem ukazivanja na moguće probleme i nedostatke te poboljšanja kvalitete usluga i proizvoda, kao i boravka u destinaciji. Ankete su provedene tijekom kolovoza, rujna i listopada 2016. godine, pa je tako prikupljeno 168 dojmova i prijedloga stanovnika te 249 dojmova gostiju na Lošinju i 159 na Susku.

Više od 95 posto stanovnika navelo je da razgovara s posjetiteljima o zadovoljstvu boravkom, uslugom i doživljajima na Lošinju. Najviše, njih više od 76 posto svojim gostima preporuča posjet Muzeju Apoksiomena, a najmanje  (7,74%) medicinske usluge. Goste najviše zanima gdje mogu dobro jesti te gdje se nalaze plaže.

Većina stanovnika smatra prirodna bogatstva i šetnice te klimu i more najvećim bogatstvima otoka, stoga ukazuju na uređenje i označavanje pješačkih i biciklističkih staza i šetnica te postavljanje eko javne rasvjete i komunalne infrastrukture kako bi sugrađanima i gostima ukazali na čistoću i očuvanje okoliša.  

Najvećom prosječnom ocjenom najviše stanovnika ocijenilo je Muzej Apoksiomena, zatim Lošinjski muzej, a najmanju ocjenu dali su uređenju i naplati parkinga. Također, više od 60 posto stanovnika planira oko petine ovogodišnjeg prihoda uložiti u 2017. turističku godinu, kao i iskoristiti sufinanciranje od strane Turističke zajednice i ulagati u marketing te koristiti sufinanciranje Fonda za energetsku učinkovitost za podizanje standarda smještaja.

Najveći broj stanovnika smatra Klape na pjacalu (Veli Lošinj, Mali Lošinj, Ćunski), Festival lošinjskih balkona, Osorske glazbene večeri, Jazz festival i Feštu lošinjske kuhinje najboljim manifestacijama na području grada Malog Lošinja. Nezadovoljni su količinom organiziranih manifestacija i zabave za goste, osobito u večernjim satima. I ove godine najveći broj stanovnika izrazio je želju za ponovnim organiziranjem ribarskih fešta, festivala Melodije Istre i Kvarnera i povećanja raznolikosti ponude događanja u destinaciji.

Prijedloga za unaprjeđenje usluga iznimno je puno, od organizacije većeg broja manifestacija i turističke ponude za mlade i djecu do poticanja suradnje s kulturnim i sportskim udrugama. Nezadovoljni su čistoćom pojedinih plaža te uređenošću i sadržajima te traže uređenje većeg broja plaža na otoku te plaža za pse. Također očekuju da se Lošinj kvalitetnije i češće prometno poveže s kopnom i susjednim otocima, a potrebno je i što prije urediti šetnice te realizirati projekt izgradnje biciklističkih staza. Smatraju kako su ugostiteljskom i turističkom osoblju potrebne edukacije te predlažu organiziranje sajmova suvenira i lokalnih proizvoda u Malom Lošinju te u manjim mjestima na otoku.

Stanovnici Gradu ukazuju na redovito održavanje tribina i drugih načina online i offline komunikacije te e-uprave i anketiranja građana. Predlažu otvaranje zasebnog odjela za suradnju s građanima te manjih gradskih odbora. Apeliraju na zabranu građevinskih radova od lipnja do listopada i učinkovitiju kontrolu naplate javnih davanja.

 



Pisane vijesti