Renesansni festival na koprivničkim gradskim bedemima

Slika /arhiva/110712-rf-koprivnica.jpg

Turističko-povijesna i edukativna manifestacija Renesansni festival, održava se od 1. do 4. rujna 2011. godine i najveći je spektakl „živih slika“ iz prošlosti u ovom dijelu Europe. Renesansni festival okuplja oko 700 originalno kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva (Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke, Češke). Većina sadržaja bit će vezana uz 15. i osobito 16. stoljeće, kada su i nastale renesansne fortifikacije.

Manifestacija počinje u 11 sati, u središtu grada iz kojeg kreće povorka vitezova prema mjestu odvijanja, renesansnim bedemima na kojima se već nalaze stotine kostimiranih sudionika. Prostor bedema prekriven je srednjovjekovnim šatorima, logorima, opsadnim spravama, kulama, a festival će trajati duboko u noć, jer mnogi sudionici ostaju u svojim logorima, a posebno je impresivan noćni napad na grad.

Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjevjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta i to po izvornim receptima iz davnih vremena s kraja Srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime. Kao i nekad, žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda, te staro hrvatsko piće medovina, ali i izdanak stoljetne tradicije pivarstva u Koprivnici – pivo PAN.

Prošle je godine Renesansni festival posjetilo 50-tak tisuća posjetitelja, a programi se zbivaju puna četiri dana i večeri uz stalnu ponudu jela i pića.

Festival je drugu godinu zaredom financiran iz predpristupnih fondova EU, u okviru projekta Culturevive, a za najatraktivniju manifestaciju u Hrvatskoj u 2010. godini dobio je nagradu 'Simply the best'.



Najave