​Radionica Održivi turizam u EUSAIR regiji na konferenciji Adriatic-Ionian region is You(th)!

Slika /1_A_fotke_vijesti/231130_eusair1.JPG

U okviru hrvatskog predsjedanja EU Strategijom za Jadransko-jonsku regiju u Splitu je 15. i 16. studenog 2023. održana konferencija Adriatic-Ionian region is You(th)! Uključivanje mladih u EU Strategiju za Jadransko-jonsku regiju aktivno se provodi već duže vrijeme, a trebalo bi rezultirati osnivanjem EUSAIR Youth Council-a tijekom hrvatskog predsjedanja Strategijom.

Na konferenciji su se predstavile organizacije mladih, inicijative, zanimljivi projekti koji potvrđuju da su mladi zainteresirani, aktivni i željni znanja. Međunarodna suradnja je danas važan čimbenik odrastanja i obrazovanja mladih te su ovakve konferencije dobra prilika za upoznavanje, umrežavanje i jačanje kapaciteta.



U okviru konferencije Ministarstvo turizma i sporta je, u ulozi su-koordinatora 4. stupa Strategije „Održivi turizam“ i nacionalnog projektnog partnera na projektu Facility Point za podršku upravljanju EUSAIR-om, održalo radionicu o temi održivog turizma u EUSAIR regiji. Predstavljeni su rezultati rada 4. stupa: publikacije o razvoju gastronomskog, well-being i participativnog turizma u Jadransko-jonskoj regiji, odabrani strateški prioriteti te rad na reviziji Strategije u skladu s ciljevima razvoja održivog turizma u narednom razdoblju.

Tijekom praktičnog dijela radionice sudionici su, nakon što su zajedno naveli nekoliko lokaliteta kulturne i prirodne baštine, materijalnu i nematerijalnu baštine i različite turističke atrakcije iz svake zemlje članice, imali zadatak raspraviti o razvoju održivog turističkog proizvoda. Zajednički je ocijenjeno da turizam u EUSAIR regiji ima velik potencijal, ali i velike izazove, stoga je svaka suradnja, dijeljenje iskustva i primjera dobrih praksi dobrodošla.

Pisane vijesti