Radionica FAST-LAIN o održivom turizmu i formiranju regionalnih turističkih mreža znanja

Slika /arhiva/120312-destinet.jpg

U prostorijama Ministarstva turizma, 29. veljače 2012. godine, održana je druga radionica u sklopu projekta FAST-LAIN u kojem sudjeluje Ministarstvo turizma Republike Hrvatske zajedno s partnerima iz Norveške, Velike Britanije, Portugala, Njemačke, Španjolske i Švedske, te ECOTRANS-om kao vodećim partnerom.

Cilj projekta je praktična primjena strategija formiranja regionalnih turističkih mreža znanja. Projekt posebno cilja na strategije koje obuhvaćaju procese „od istraživanja do tržišta“; koje su povezane s upravljanjem znanjem na europskom nivou i služe kao testni proces opservatorija europskog turizma.

U radionici su sudjelovali predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva poljoprivrede, Kamping udruženja Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore, UNEP PAP/RAC, Hrvatske turističke zajednice, Udruge Lijepa naša, te drugi.

Predstavnici nositelja projekta iz udruge ECOTRANS, Herbert Hamele i Gordon Sillence, renomirani svjetski stručnjaci u području održivog razvoja turizma, održali su prezentaciju „Europska perspektiva o održivosti i konkurentnosti turizma kroz inovacije“, te predstavili novi izgled i formu europskog portala za održivi turizam - DestiNet, kao i njegovu moguću primjenu u Republici Hrvatskoj.

Na radionici se raspravljalo i o kreiranju hrvatskog portala za održivi turizam kao krajnjeg cilja projekta, te definiranju kriterija i analizi informacija koje predstavljaju sve aspekte održivog razvoja turizma u RH, od dionika koji kreiraju politike održivog razvoja, do krajnjih korisnika koji ih primjenjuju, a koji će svi zajedno biti dio budućeg portala.

Na kraju radionice, uz kratki pregled predstojećih aktivnosti, zaključeno je kako će ovaj projekt stvoriti dodatnu vrijednost za hrvatski turizam, osiguravajući razmjenu znanja i primjera dobre prakse između regija i to putem poboljšanja znanja zaposlenih u turizmu i korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

ECOTRANS je europska nevladina udruga koje okuplja stručnjake i organizacije iz područja turizmu, okoliša i regionalnog razvoja, a s ciljem promoviranja primjera dobre prakse na području održivog razvoja.



Pisane vijesti