Prvi sajam agroturizma Šibensko-kninske županije

Slika /arhiva/SKRADIN, 1.5.2009

Prvi Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije na kojem sudjeluje 68 proizvođača hrane i suvenira iz svih krajeva Hrvatske počeo je danas u Skradinu.

Sajam će trajati dva dana, a uz pokroviteljstvo ministarstava turizma, poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja, regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te gospodarstva, rada i poduzetništva, organiziraju ga Šibensko-kninska županija i Regionalna razvojna agencija.

"Organizirali smo Sajam agroturizma, jer su upravo tradicionalna poljoprivreda i turizam temeljne strateške odrednice razvoja Šibensko-kninske županije, a ima li što bolje od plasmana domaćeg proizvoda na domaćem tržištu i po domaćim cijenama", rekao je otvarajući Sajam u Skradinu šibensko-kninski župan Goran Pauk. Dodao je kako razvoj agroturizma omogućava da se turistička sezona produlji te je pretpostavka ravnomjernome regionalnom razvoju. U četverogodišnjem razdoblju za različite potpore u poljoprivredi iz županijskog je proračuna izdvojeno oko 15 milijuna kuna, zasađeno je 430 hektara, a Šibensko-kninska županija druga je Hrvatskoj po stočnome fondu, rekao je župan Pauk.

Na Prvome sajmu agroturizma, među ostalima, predstavili su se proizvođači maslinova ulja, ovčjega i kravljeg sira, pršuta, meda, vina i rakije, te vlasnici tradicijskih obrta, seoskih gospodarstava i proizvođači suvenira.

Sajam nije samo izlagačke prirode te će se uz bogat folklorni program danas i sutra predstaviti program poticaja u turizmu te poticajne mjere i zakonodavstvo vezano uz autohtone proizvode Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga gospodarstva. Također, u organizaciji kninskoga Veleučilišta "Marko Marulić" najavljena je radionica kušanja maslinova ulja. (Hina)  



Pisane vijesti