Prva polovica turističke 2013. godine donijela rast dolazaka od 5 i noćenja od 4,6 posto

Slika /arhiva/130708-split-1.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin održao je danas u Splitu konferenciju za novinare, na kojoj je prezentirao rezultate za prvih šest mjeseci turističke 2013. godine. Od siječnja do lipnja 2013. godine u Hrvatskoj je ostvareno 3,62 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja, što u odnosu na isti period 2012. godine predstavlja rast od 5 posto u dolascima i 4,6 posto u noćenjima, pokazuju prvi podaci sustava turističkih zajednica na Jadranu i u gradu Zagrebu. U ukupnoj strukturi turističkog prometa, strani turisti ostvarili su 3 milijuna dolazaka (+6 posto) i 13,6 milijuna noćenja (+5 posto), a porast noćenja od 5,6 posto zabilježili su i domaći turisti, koji su u prvoj polovici turističke 2013. godine ostvarili 1,65 milijuna noćenja. Lipanj je također donio porast turističkog prometa, od 3 posto u dolascima i 0,4 posto u noćenjima. „S obzirom na okolnosti, gospodarsko stanje u Europi, nepovoljan razmještaj praznika i blagdana na glavnim emitivnim tržištima i loše vrijeme, rezultati predsezone izuzetno nas vesele i bude optimizam za nastavak turističke 2013. godine. Hrvatska ima konkurentan turistički proizvod, ali istovremeno i dovoljno prostora za njegovo dodatno poboljšanje, pa će Ministarstvo turizma nastaviti komunikaciju s tržištem i privatnim sektorom, kako bi u narednim godinama kroz zajedničku suradnju i rad, Hrvatska postala još konkurentnije turističko odredište svijeta“, komentirao je ministar Lorencin.

Ministar turizma Darko Lorencin održao je danas u Splitu konferenciju za novinare, na kojoj je prezentirao rezultate za prvih šest mjeseci turističke 2013. godine. Od siječnja do lipnja 2013. godine u Hrvatskoj je ostvareno 3,62 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja, što u odnosu na isti period 2012. godine predstavlja rast od 5 posto u dolascima i 4,6 posto u noćenjima, pokazuju prvi podaci sustava turističkih zajednica na Jadranu i u gradu Zagrebu. U ukupnoj strukturi turističkog prometa, strani turisti ostvarili su 3 milijuna dolazaka (+6 posto) i 13,6 milijuna noćenja (+5 posto), a porast noćenja od 5,6 posto zabilježili su i domaći turisti, koji su u prvoj polovici turističke 2013. godine ostvarili 1,65 milijuna noćenja. Lipanj je također donio porast turističkog prometa, od 3 posto u dolascima i 0,4 posto u noćenjima.

„S obzirom na okolnosti, gospodarsko stanje u Europi, nepovoljan razmještaj praznika i blagdana na glavnim emitivnim tržištima i loše vrijeme, rezultati predsezone izuzetno nas vesele i bude optimizam za nastavak turističke 2013. godine. Hrvatska ima konkurentan turistički proizvod, ali istovremeno i dovoljno prostora za njegovo dodatno poboljšanje, pa će Ministarstvo turizma nastaviti komunikaciju s tržištem i privatnim sektorom, kako bi u narednim godinama kroz zajedničku suradnju i rad, Hrvatska postala još konkurentnije turističko odredište svijeta“, komentirao je ministar Lorencin.

Rast turističkog prometa zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj (dolasci: +9,5 posto; noćenja: +8,5 posto), Dubrovačko-neretvanskoj (dolasci: +11,3 posto; noćenja: +9,5 posto), Zadarskoj (dolasci: +14 posto; noćenja: +15,4 posto) i Šibensko-kninskoj županiji (dolasci: +11 posto; noćenja: +14 posto) te u gradu Zagrebu (dolasci: +14,5 posto; noćenja: +10,7 posto). Trećina turističkog prometa ostvarena je u Istri, u kojoj je zabilježeno gotovo milijun dolazaka i gotovo pet milijuna noćenja, što u odnosu na isti period 2012. godine predstavlja blagi pad turističkog prometa, a nešto slabiji rezultat nego lani ostvaren je i na Kvarneru.

Također, rast turističkog prometa, u odnosu na 2012. godinu, ostvaren je i iz gotovo svih važnih emitivnih tržišta, pa su tako turisti iz Njemačke ostvarili 536 tisuća dolazaka (+1,4 posto) i 3,4 milijuna noćenja (-1 posto), iz Austrije 338 tisuća dolazaka (+1 posto) i 1,5 milijuna noćenja (+1 posto), i iz Češke 154 tisuće dolazaka (+1 posto) i 857 tisuće noćenja (+3 posto). Znatan porast broja noćenja, među deset najvažnijih emitivnih tržišta, ostvaren je iz Velike Britanije (+24 posto), Nizozemske (+19 posto, Poljske (+18 posto) i Francuske (+5 posto). Pad dolazaka zabilježen iz Italije (-7 posto), Slovenije (-2 posto) i Rusije (-12 posto).

Ministar Lorencin podsjetio je da su prema nedavno objavljenim financijskim podacima Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave za prva četiri mjeseca 2013. godini, ukupni financijski prihodi u turističkim djelatnostima (pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane, putničke agencije i organizatori putovanja) iznosili 4,6 milijardi kuna, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine, predstavlja rast od 10,23 posto. Također, prema podacima koje je nedavno objavila Hrvatska narodna banka (HNB), u prvom kvartalu 2013. godine ostvareno je 306,9 milijuna eura prihoda od putovanja, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od 12,4 milijuna eura ili 4,2 posto. Udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u istom razdoblju 3,1 posto, što u odnosu na 2012. godinu predstavlja blagi rast, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

„Nakon rasta prihoda u 2012. godini, nastavak pozitivnog trenda i u 2013. godini odličan je inicijalni pokazatelj tijeka ovogodišnje turističke sezone. Naime, u okolnostima gospodarske kriza radi koje se turisti sve teže odlučuju na putovanja i sve manje troše, navedeni rast prihoda od putovanja dokazuje kako je Hrvatska i dalje vrlo privlačno i traženo turističko odredište te da smo na dobrom putu da postanemo jedno od najkonkurentnijih turističkih odredišta u svijetu“, zaključio je ministar Lorencin.

Uz ministra Lorencina, na konferenciji za novinare prisustvovali su i pomoćnici ministra, Želimir Kramarić i Robert Pende te direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Joško Stella.

 



Pisane vijesti