PRVA KONFERENCIJA O MEDICINSKOM TURIZMU

Slika /arhiva/1-konf-medico.jpg

Prva konferencija o medicinskom turizmu u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, održat će se od 26. do 28. travnja u Vodicama, s ciljem upoznavanja s fenomenom medicinskog turizma te promoviranja postojećih i gotovo u potpunosti neiskorištenih hrvatskih potencijala za razvoj tog dijela turističke ponude.

Na konferenciji za novinare u Zagrebu, 9. travnja, predstavnici Medicinske Grupe, dr. Miljenko Bura i dr. Mato Bartoluci, najavili su sadržaj I. konferencije medicinskog turizma, na kojoj, uz strane i domaće stručnjake očekuju oko 150 sudionika.

Prema njihovim riječima, Hrvatska može postati destinacija i medicinskog turizma, što će podići konkurentnosti hrvatskog turističkog proizvoda.

Vodice su odabrane kao mjesto konferencije jer Medicinska Grupa, u suradnji s partnerima, tamo planira otvoriti svoj prvi od više zamišljenih centara za medicinski turizam u Hrvatskoj. Vrijednost investicije u taj centar kreće se od 26 do 30 milijuna eura, čime bi se objedinila bolnička (poliklinička), hotelska i wellness ponuda.

Po održavanju Konferencije, daljnje poslove oko razvoja centara vodit će Medicinska Grupa i Udruga za razvoj medicinskog turizma.

Vrijeme je da Hrvatska pokrene sustavnu, organiziraniju i dinamičniju inicijativu za uključivanjem u svjetski medicinski turizam odnosno tržište, koje će u odnosu na sadašnjih 60 milijardi dolara godišnje već za dvije godine doseći 100 milijardi dolara, te brojku od oko 50 milijuna putovanja godišnje, uz rast po godišnjoj stopi od 20 do 25 posto, istaknuli su organizatori Konferencije.

Posebice što na razvoju ove industrije intenzivno rade ne samo azijske zemlje poput Indije, Singapura, Tajlanda, Malezije i Filipina, koje su prema procjenama u 2007. godini ostvarile prihod u iznosu od 3,4 milijarde dolara i drže 12,7 posto svjetskog tržišta, već i nama susjedna Mađarska, gdje su cijene niže za 40 do 50 posto nego na Zapadu, te primjerice Poljska, Belgija, Švicarska i Španjolska.

Hrvatska raspolaže, u odnosu na mnoge sadašnje i potencijalne konkurente, neupitnim prednostima, kao što su vrhunski medicinski kadar i turistička atraktivnost priobalja, istaknuo je dr. Miljenko Bura.

Cilj ove konferencije je, napomenuo je dr. Mato Bartoluci, predsjednik Stručnog odbora Konferencije, predstaviti u dvije tematske cjeline, s deset istaknutih domaćih i pet inozemnih predavača, ukupne potencijale hrvatskog medicinskog turizma te metode i putove njegove implementacije u postojeće, ali i nove domaće medicinske i turističke kapacitete povezivanjem pružatelja tih usluga s međunarodnim osiguravajućim društvima i agencijama medicinskog turizma.

Brži i intenzivniji razvoj na području medicinskog turizma, na što će ukazati i 1. Konferencija o medicinskom turizmu, naglasio je mr. Damir Novotny, nezavisni ekonomski analitičar, otvara u prostor za povećanje cjelogodišnjeg korištenja turističkih receptivnih kapaciteta odnosno veće prihode od turizma na pojedinim područjima u Hrvatskoj.



Najave