Prilika za turističku revitalizaciju otoka Obonjan - odmorišna festivalska destinacija

Slika /arhiva/obonjan_FAH-H5189603.jpg

Gradsko vijeće grada Šibenika 26. svibnja odlučivat će o prijedlogu šibenskog gradonačelnika Željka Burića da se nakon gotovo šest godina otok Obonjan konačno stavi ponovo u funkciju turizma, jer su se za to pojavili zainteresirani engleski investitori koji taj otok žele 'pretvoriti' u održivu odmorišnu i festivalsku destinaciju, doznaje Hina u ponedjeljak iz ureda šibenskog gradonačelnika.

Očekuje se da spomenutog datuma Gradsko vijeće Šibenika ovlasti gradonačelnika da potpiše sporazum između Grada Šibenika, Sunčanog Hvara d.d., Obonjan rivijere d.d. i Projekti Šibenik d.o.o. kojim bi se sporazumno raskinuo Ugovor o realizaciji projekta Obonjan rivijera i prema kojem bi Sunčani Hvar istupio iz Ugovora o realizaciji projekta Obonjan, ustupanjem svoje pozicije iz ugovora Projektima Šibenik.

"Presretan sam i nisam se nadao da ćemo u prvoj polovini mandata riješiti i ovaj dugogodišnji problem koji je pored činjenice što se sam projekt nije realizirao istovremeno davao i negativni ton šibenskom turističkom uzletu", naglasio je Burić dodajući da je u svemu najvažnije što potpisivanjem tog sporazuma prestaje mogućnost nastanka bilo kakve štete po Grad Šibenik, a međusobne tužbe se povlače.

Istodobno, ugovor s Projektima Šibenik omogućava nove sadržaje na otoku koji će Šibeniku donijeti nebrojene pozitivne učinke i stavljanje otoka Obonjana u funkciju turizma najvjerojatnije već iduće turističke sezone.

Iz ureda gradonačelnika napominju da bi na istoj sjednici Gradsko vijeće trebalo ovlastiti gradonačelnika da sklopi ugovor s Projektima Šibenik i partnerima odnosno tvrtkom-vodećim promotorom iz Velike Britanije Sound Channel-om te nacionalnim turističkim operatorom CMT i operativnom kompanijom Gratiosus koji bi preuzeli projekt s ciljem stvaranja održive odmorišne i festivalske destinacije za potrošače iz cijelog svijeta.

Otok Obonjan će biti prvi takve vrste - top destinacija za moderni turistički doživljaj i vodilja na područjima umjetnosti, glazbe, održivog življenja, wellnessa, gastronomije i tehnologije.

Postojeći objekti na Obonjanu iskoristili bi se za dio programa obnove otoka, a u planu je oko tri tisuće turističkih kreveta.

Cijeli taj projekt trebao bi donijeti ekonomsku korist otoku, gradu i županiji, kao i pozicioniranju Šibenika na kartu svjetskih odredišta vrhunske zabave i odmora.

Ugovor, za čije se sklapanje traži suglasnost Gradskog vijeća, predviđa obveznu realizaciju projekta po etepama, od izgradnje i uređenja postojećih objekata, postavljanja i izgradnje privremenih i trajnih smještajnih kapaciteta na otoku, preko izgradnje pripadajućih zabavnih i ugostiteljskih sadržaja s pripadajućom infrastrukturom (prometnice, elektro-energetski priključak, hortikulturno uređenje i dr.) do realizacije najmanje 60 dodatnih apartmana u razini četiri zvjezdice i kasnije i dva hotela s najmanje 180 soba te 60 vila u razini pet zvjezdica. (Hina)



Pisane vijesti