Pri Komori Zagreb osnovana strukovna skupina putničkih agencija

Slika /arhiva/grbhgk100.gif

Pri Komori Zagreb u srijedu je osnovana strukovna skupina putničkih agencija s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije za čijeg je predsjednika izabran Ivan Pukšar, direktor zagrebačkog Kompasa, izvijestili su iz Komore Zagreb.

Na konstituirajućoj sjednici te skupine okupilo se 15 predstavnika putničkih agencija i touroperatora, a predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich istaknuo je da na području grada Zagreba i Zagrebačke županije posluje oko 300 putničkih agencija ili oko 20 posto od njihovog ukupnog broja u Hrvatskoj.

Inicijativa za osnivanje te komorske strukovne skupine došla je od strane članica koje su ocijenile da će na taj način efikasnije rješavati pitanja od zajedničkog interesa.

Već prva sjednica otvorila je niz aktualnih tema, od kojih je jedna i stopa poreza na dodanu vrijednost od 25 posto koja, kako je rečeno, guši tu turističku djelatnost i stavlja je u neravnopravan položaj u odnosu na ostali dio turizma koji ima pravo na povlaštenu poreznu stopu od 13 posto.

Prema iznesenim podacima, pod takvom poreznom presijom svaka druga agencija završila je lani poslovanje s gubitkom.

Osim PDV-a, osvrnuli su se i na prijedloge novog zakona o turističkim zajednicama, uz ocjenu da donosi lošija rješenja od postojećih te da bi to moglo ugroziti provedbu programa turističkih zajednica.

Jedno od postavljenih pitanja odnosilo se pritom i na touroperatore, uz prijedlog da bi kroz zakonsku regulativu trebalo odraditi bankovne garancije i povećati limite za organizaciju putovanja, jer loši primjeri utječu na percepciju cijele branše.

Bilo je riječi i o provedbi programa osposobljavanja turističkih vodiča, korištenju turističkih publikacija HTZ-a, boravišnoj pristojbi, primjeni dobrih praksi iz EU-a i drugim pitanjima, a od lokalnih problema posebice je istaknuta potreba izgradnje turističkog autobusnog terminala u Zagrebu.

Zaključeno je da će se otvorena pitanja i inicijative do slijedeće sjednice ugraditi u program rada te strukovne skupine koja će prema dogovoru donijeti i kodeks etike u poslovanju te u svom radu surađivati s krovnim Udruženjem putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori kao i resornim institucijama lokalne i regionalne samouprave na razvoju turizma.

U djelatnost putničkih agencija i turoperatora s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, prema podacima FINA-e, lani je poslovalo 324 tvrtki s ukupno 1.511 zaposlenih, uz ostvarenih 1,26 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je udjel od 28 posto na razini te djelatnosti u Hrvatskoj.

(Hina)



Pisane vijesti