Predstavljena kulturno-turistička tura 'Gacka – doživljaj zemlje i vode'

Slika /arhiva/Gacka-m-vrilo.jpg

Poslovni klub kulturnog turizma HGK, koji djeluje s ciljem predstavljanja kvalitetnih kulturno turističkih proizvoda te razmjene znanja i iskustava, nastavio je s predstavljanjem novih projekata.

Danas je Ruža Orešković, predsjednica Zajednice kulturnog turizma pri HGK Ličko-senjske županije organizirala obilazak turističkih destinacija uz rijeku Gacku, u okviru predstavljanja kulturno-turističke ture 'Gacka – doživljaj zemlje i vode' - projekta koji se bavi razvojem destinacija Otočca i okolice te problemom revitalizacije i prezentacije resursa toga područja.

Kulturno-turistička tura započinje obilaskom starog frankopanskog grada Brinja – Sokolca koji se otvara pogledu s autoceste od Zagreba prema Splitu kod Križpolja.

Sokolac, srednjovjekovni plemićki grad, najljepše je frankopansko zdanje na cijelom području kontinentalne Hrvatske gdje danas uređena i obnovljena kapela sv. Trojstva predstavlja primjer osobito vrijednoga hrvatskog gotičkog sakralnog graditeljstva. Dio unutrašnjosti kapele nedavno je obogaćen stalnim postavom izložbe o prošlosti i životu Sokolca i brinjskoga kraja.

Put dalje vodi prema Otočcu, nekada otočiću na Gacki, slikovitom gradiću burne i bogate prošlosti, dijelom sačuvane i predstavljene u Muzeju Gacke.

Žitelji ovoga kraja oduvijek su bili vezani uz Gacku, rijeku na čijem su izvoru Majerovu vrilu sačuvane stare mlinice. Posebna je atrakcija za sudionike obilaska bila pećina u Ličkom Lešću, mjesto na kojemu su svoj životni prostor čuvali drevni Japodi.

Na kraju, na otvorenom prostoru uz pećinu, sudionici obilaska okrijepili su se na tradicionalnoj manifestaciji 'Gastro Gacka'.



Pisane vijesti