Predstavljena kulturno-turistička tura 'Gacka – doživljaj zemlje i vode'

Slika /arhiva/Gacka-m-vrilo.jpg

Poslovni klub kulturnog turizma HGK, koji djeluje s ciljem predstavljanja kvalitetnih kulturno turističkih proizvoda te razmjene znanja i iskustava, nastavio je s predstavljanjem novih projekata.

Danas je Ruža Orešković, predsjednica Zajednice kulturnog turizma pri HGK Ličko-senjske županije organizirala obilazak turističkih destinacija uz rijeku Gacku, u okviru predstavljanja kulturno-turističke ture 'Gacka – doživljaj zemlje i vode' - projekta koji se bavi razvojem destinacija Otočca i okolice te problemom revitalizacije i prezentacije resursa toga područja.

Kulturno-turistička tura započinje obilaskom starog frankopanskog grada Brinja – Sokolca koji se otvara pogledu s autoceste od Zagreba prema Splitu kod Križpolja.

Sokolac, srednjovjekovni plemićki grad, najljepše je frankopansko zdanje na cijelom području kontinentalne Hrvatske gdje danas uređena i obnovljena kapela sv. Trojstva predstavlja primjer osobito vrijednoga hrvatskog gotičkog sakralnog graditeljstva. Dio unutrašnjosti kapele nedavno je obogaćen stalnim postavom izložbe o prošlosti i životu Sokolca i brinjskoga kraja.

Put dalje vodi prema Otočcu, nekada otočiću na Gacki, slikovitom gradiću burne i bogate prošlosti, dijelom sačuvane i predstavljene u Muzeju Gacke.

Žitelji ovoga kraja oduvijek su bili vezani uz Gacku, rijeku na čijem su izvoru Majerovu vrilu sačuvane stare mlinice. Posebna je atrakcija za sudionike obilaska bila pećina u Ličkom Lešću, mjesto na kojemu su svoj životni prostor čuvali drevni Japodi.

Na kraju, na otvorenom prostoru uz pećinu, sudionici obilaska okrijepili su se na tradicionalnoj manifestaciji 'Gastro Gacka'.Pisane vijesti