Pravovremenom pripremom sezone za još bolje rezultate u turističkoj 2012. godini.

Slika /arhiva/110922-mint8w.jpg

Ono što je bilo dobro za 2011. godinu, ne mora biti nužno dobro i za iduću turističku godinu. Mjere za 2012. godinu biti će dopunjene i proširene, a Akcijski plan donesen ranije nego ikada. Očekujem da će sve to, ali i nastavak uspješne suradnje sa privatnim sektorom, donijeti još bolje turističke rezultate od ovogodišnjih, izjavio je ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za medije koju je održao povodom sektorskog sastanka o prijedlozima mjera za pripremu turističke 2012. godine. Nakon što je u prvoj polovici ove godine europski turizam porastao 6 posto, u Europi očekuju kako bi iduća turistička sezona mogla biti najbolja od 2009. godine, odnosno donijeti porast međunarodnog turističkog prometa od oko 5 posto. S obzirom na oporavak europskog turističkog tržišta koji se očekuje, Hrvatska će se iduće godine suočiti s još jačim konkurentima, pa je kvalitetna priprema za iduću sezonu vrlo važna, naglasio je ministar.U turističku 2012. godinu Hrvatska će ući pravovremeno, s još snažnijim aktivnostima i jasnim ciljevima – peti puta zaredom obraniti povećani tržišni udio na međunarodnom tržištu, povećati broj dolazaka domaćih gostiju, nastaviti pozitivan trend produženje pred i post sezone te pojačati promociju na dalekim tržištima. Ministar očekuje kako bi se Akcijski plan hrvatskog turizma 2012. mogao donijeti do kraja listopada ove godine, odnosno prije početka Dana hrvatskog turizma, koji se ove godine održavaju  u šibenskom hotelskom naselju Solaris, od 19. do 21. listopada.

Ono što je bilo dobro za 2011. godinu, ne mora biti nužno dobro i za iduću turističku godinu. Mjere za 2012. godinu biti će dopunjene i proširene, a Akcijski plan donesen ranije nego ikada. Očekujem da će sve to, ali i nastavak uspješne suradnje sa privatnim sektorom, donijeti još bolje turističke rezultate od ovogodišnjih, izjavio je ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za medije koju je održao povodom sektorskog sastanka o prijedlozima mjera za pripremu turističke 2012. godine.

Nakon što je u prvoj polovici ove godine europski turizam porastao 6 posto, u Europi očekuju kako bi iduća turistička sezona mogla biti najbolja od 2009. godine, odnosno donijeti porast međunarodnog turističkog prometa od oko 5 posto. S obzirom na oporavak europskog turističkog tržišta koji se očekuje, Hrvatska će se iduće godine suočiti s još jačim konkurentima, pa je kvalitetna priprema za iduću sezonu vrlo važna, naglasio je ministar.

U turističku 2012. godinu Hrvatska će ući pravovremeno, s još snažnijim aktivnostima i jasnim ciljevima – peti puta zaredom obraniti povećani tržišni udio na međunarodnom tržištu, povećati broj dolazaka domaćih gostiju, nastaviti pozitivan trend produženje pred i post sezone te pojačati promociju na dalekim tržištima. Ministar očekuje kako bi se Akcijski plan hrvatskog turizma 2012. mogao donijeti do kraja listopada ove godine, odnosno prije početka Dana hrvatskog turizma, koji se ove godine održavaju  u šibenskom hotelskom naselju Solaris, od 19. do 21. listopada.

Očekujem da će ugovori, koje ćemo potpisati za 2012. godinu, donijeti oko 4 milijuna turista preko putničkih agencija i oko 2 milijuna turista preko aviokompanija, izjavio je ministar te dodao kako je dosadašnja suradnja sa privatnim sektorom bila ključna za postignute rezultate u turizmu te da vjeruje kako će jednako uspješna biti i iduće godine.

Ove su godine kampovi ostvarili preko 14 milijuna noćenja, što je u odnosu na 2010. porast od 5 do 6 posto. Stoga mogu s ponosom javiti da će ova sezona za kampove biti najbolja od 1990. godine, izjavio je Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske (KUH) te pohvalio dosadašnju suradnju i rad Ministarstva turizma, posebno donošenja Zakona o turističkom zemljištu.

Organizirani dolazak turista u Hrvatsku porastao je u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prošle godine čak 11 posto, rekao je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba te predložio da se sve mjere donesene za ovu godinu, koje smatra vrlo uspješnima, uz pojačanu aktivnost na dalekim tržištima, provedu i iduće 2012. godine.

Iako sezona još uvijek nije gotova, prema dosadašnjim rezultatima, mogu reći da je ova godina bila sjajna, rekla je Iva Bahunek, direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPHH) te podržala dosadašnje mjere koje je u suradnji sa privatnim sektorom provodilo Ministarstvo turizma.

Uz spomenute, na sastanku su sudjelovali direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić, Branko Greblički i Zlatko Puntijar iz Hrvatsko obrtničke komore (HOK), Šime Klarić iz Nacionalne udruge obiteljskih malih hotela te Vesna Trnokop Tanta iz Hrvatske gospodarske komore.



Pisane vijesti