Potrebno otkloniti sve prepreke investicijama u turizmu

Slika /arhiva/rovinj-ww.jpg

Sve prepreke investicijama u turizmu potrebno je što prije otkloniti, istaknuo je predsjednik saborskog Odbora za turizam Ante Markov nakon zajedničkog sastanka predstavnika Odbora, Hrvatske udruge hotelijera i restoratera te Istarske turističke zajednice.

Osobito je potrebno riješiti problem turističkog zemljišta kao najzamršenijeg pravnog i političkog pitanja u turizmu. Pitanje turističkog zemljišta ne smije ići na uštrb novim investicijama, budući je razvidno da su postoci investicija neprimjereni za zemlju poput Hrvatske, mišljenja je Markov. Drži stoga potrebnim donijeti privremeno rješenje o turističkom zemljištu, "bez prejudiciranja pitanja vlasništva turističkog zemljišta kako bi se ono oslobodilo za investicije, poput instituta prava građenja, dok bi se pitanje vlasništva rješavalo uporedo sa stvaranjem zakonskih okvira". 

Istaknuto je da posljednje desetljeće nema novih značajnijih hotela, a 19 hotelskih tvrtki još nije privatizirano. 

Ocjenjujući kako u turizmu postoje velike pravne, administrativne i fiskalne prepreke koje ne doprinose živosti investicija, Markov je zaključio kako je  turizmu potrebna fiskalna reforma. 

Predsjednik Hrvatske udruge hotelijera i restoratera Franco Palma naglašava nužnost povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma na svjetskom tržištu. Smatra kako je potrebno otvoreno razgovarati o problemima, o gradnji novih kapaciteta, makroekonomskoj situaciji, nedostatku obrazovanih kadrova u turizmu, promociji.

Investicije u turizmu ove godine značajno su se, rečeno je, popravile. Hrvatski su hotelijeri, naime, ove godine investirali 3,2 milijarde kuna, lokalna uprava i samouprava je u pripremu turističke sezone uložila 2,5 milijardi kuna, a Hrvatska turistička zajednica 130 milijuna kuna. 

Prioritet za značajan turistički razvoj je usklađivanje prostorno planske dokumentacije razvoja turizma poput Master plana razvoja istarskog turizma do 2012. godine koji je na skupu predstavljen i pohvaljen kao dobra inicijativa, te koji može poslužiti kao primjer za donošenje nacionalne strategije razvoja turizma koja je neophodna.

Istra tako do 2012. godine planira povećati smještajne kapacitete na 250 tisuća jedinica, što je 36 tisuća više nego 2004. kada kada ih je bilo 214 tisuća. (Hina)



Pisane vijesti