Potpisan Sporazum o suradnji s 14 županija u opremanju 34 kabineta strukovnih škola

Slika /arhiva/081002-skol1.jpg

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas Sporazum s predstavnicima 14 županija i uz nazočnost ravnatelja 34 obrazovne institucije za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, prema kojemu Ministarstvo turizma u opremanju kabineta sudjeluje s iznosom do najviše 200.000 kuna po školi.
Sporazumi su potpisani u prostoru Ugostiteljskog turističkog učilišta u Zagrebu poslije provedbe natječaja Ministarstva za to sufinanciranje, a od ukupno prijavljenih 18 županija 14 ih je za svoje strukovne škole i dobilo potpore za uređenje i opremanje kabineta.
U ime predstavnika županija Program su pohvalili gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i župan Varaždinske županije Zvonimir Sabati, naglasivši da do sada nije bilo takvih inicijativa.

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas Sporazum s predstavnicima 14 županija i uz nazočnost ravnatelja 34 obrazovne institucije za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, prema kojemu Ministarstvo turizma u opremanju kabineta sudjeluje s iznosom do najviše 200.000 kuna po školi.

Sporazumi su potpisani  u prostoru Ugostiteljskog turističkog učilišta u Zagrebu poslije provedbe natječaja Ministarstva za to sufinanciranje, a od ukupno prijavljenih 18 županija 14 ih je za svoje strukovne škole i dobilo potpore za uređenje i opremanje kabineta.

Od ukupnih oko 4 milijuna kuna najveći iznos od 600 tisuća kuna dobila je Varaždinska županija za svoje tri strukovne škole, te Istarska županija čije su četiri takve škole ukupno dobile 555 tisuća kuna.

Ministar Bajs istaknuo je kako očekuje, prema potpisanim sporazumima, da se sredstvima Ministarstva turizma najmanje u jednakom iznosu pridruže i županije kao osnivači srednjih škola, te da one u tome mogu sudjelovati i s višim iznosima ako žele i mogu.

U ime predstavnika županija Program su pohvalili gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i župan Varaždinske županije Zvonimir Sabati, naglasivši da do sada nije bilo takvih inicijativa.

Ministarstvo turizma je, zahvaljujući povećanju proračuna za ovu godinu, otvorilo 14 novih programa, od kojih je najvažniji 'Program obrazovanja i obuke kadrova u turizmu'. U programu Vlade i Ministarstva turizma, naznačeno je kako ćemo kroz poticaje programima obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu, kroz četiri godine imati 10.000 novozaposlenih u turizmu, što će značiti novi razvojni iskorak hrvatskog turizma utemeljenog na kvalitetno obrazovanim ljudima.

Kako bi Ministarstvo turizma uspjelo u toj zadaći, pokrenute su dvije sastavnice programa obrazovanja. Prvi dio pokrenut je potpisivanjem Sporazuma (19. rujna 2008.) o suradnji s predstavnicima 39 tvrtki i 8 županijskih obrtničkih komora koje su se javile na javni poziv Ministarstva turizma za sudjelovanje u Programu obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, kojim će sufinancirati stipendije za više od 400 učenika i oko 60 studenata. Novost u realizaciji projekta stipendiranja učenika i studenata jest u tome što ih poslodavci i tvrtke predlažu, te pokrivaju polovicu iznosa stipendija, ali imaju obvezu njihova zapošljavanja.
Druga sastavnica programa kojim želimo podići kvalitetu obrazovanje je opremanje i uređenje kabineta u školama, gdje kao partnere Ministarstvo turizma ima županije, te raduje činjenica da se većina njih odazvala pozivu za suradnju.

Kriteriji i mjerila za sufinanciranje uređenja kabineta za stručnu nastavu u srednjim strukovnim školama u suradnji sa županijama uključuju ukupni broj učenika za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, broj kabineta za stručnu nastavu, njihovo stanje i potrebe za dodatnim ulaganjima, te rezultate škole u posljednje dvije godine (specijalizacija škole, nastupi na natjecanjima, sajmovima ili drugim manifestacijama), a vrednuje se i turistička razvijenost županije. Županije koje su se odazvale pozivu, po potpisu Sporazuma, osiguravaju jednaki iznos za opremanje i uređenje kabineta u školama, kao i Ministarstvo turizma.

Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu službeno je predstavljen 21. srpnja ove godine, a za njega je Ministarstvo turizma namijenilo ukupno pet milijuna kuna.

Program ima za cilj podići kvalitetu hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i stručno usavršavanje postojećih kadrova, ali i pojačati interes mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu kroz podizanje standarda obrazovanja uređenjem kabineta za stručnu nastavu u školama.

Javni poziv za sudjelovanje u programu upućen je svim hotelima i turističkim agencijama zainteresiranim za sufinanciranje stipendija učenika/studenata za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, Hrvatskoj obrtničkoj komori, odnosno županijskim obrtničkim komorama za sufinanciranje stipendija, te županijama za sufinanciranje uređenja kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.



Pisane vijesti