Potpisan Sporazum o suradnji na području turizma s Republikom Makedonijom

Slika /arhiva/060406-W4.jpg

„Veliko nam je zadovoljstvo što je došlo do potpisivanje ovog Sporazuma, s obzirom da su Hrvatska i Makedonija prijateljske zemlje koje će u budućnosti proširiti svoju dobru suradnju i na područje turizma“, rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta prigodom današnjeg potpisivanja Sporazuma između vlada RH i Republike Makedonije o suradnji na području turizma u prostorijama zagrebačkog hotela „Westin“.

U ime Republike Makedonije Sporazum je potpisao Saša Andonovski, zamjenik ministra gospodarstva koji je naglasio kako nije sramota to što njegova zemlja želi učiti od Hrvatske, jer je hrvatski turizam prošle godine zabilježio svojevrsni turistički „boom“ unutar regije.

Kalmeta i Andonovski zajednički su zaključili kako turističke ponude dvaju zemalja jako dobro nadopunjavaju, jer turisti koji dolaze posjetiti Jadran ili Dubrovnik mogu proširiti svoja putovanja na zanimljive makedonske destinacije kao što su manastiri, planine ili Ohrid.

Andonovski je podsjetio kako se ovo potpisivanje događa u važnom trenutku kada istodobno u Bukureštu premijeri zemalja jugoistočne Europe pregovaraju o potpisivanju multilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Republika Hrvatska i Republika Makedonije već surađuju unutar Svjetske turističke organizacije (WTO) i Srednjoeuropske inicijative, gdje je na čelu Radne grupe za turizam  Republika Hrvatska, a na potpredsjedničkom mjestu Republika Makedonija.

U cilju brže operacionalizacije potpisanog Sporazuma, u listopadu ove godine održat će se radionica u Ohridu o destinacijskom upravljanju lokalitetima pod zaštitom UNESCO-a. Također, temeljem Sporazuma poticat će se izravni kontakti putničkih agencija te drugih relevantnih tvrtki i organizacija u turističkoj djelatnosti s ciljem povećanja turističke razmjene.

Za analizu razvoja odnosa suradnje i predlaganja mjera za provedbu ovog Sporazuma predviđeno je osnivanje Mješovite radne grupe za suradnju na području turizma koja će se sastajati jednom u dvije godine.

Na marginama Crans Montana Foruma, ministar Kalmeta susreo se i s nizom ministara drugih zemalja s kojima je raspravio aktualna pitanja i teme iz svojeg resora.

Na pojedinačnim sastancima Kalmeta se susreo s ministrom turizma, kulture mladeži i športa Republike Albanije Bujar Leskaj-om, ministrom vanjskih poslova Republike Malte Michael Frend-om, kao i sa potpredsjednikom Rumunjske i državnim ministrom za koordinaciju poslovnih aktivnosti Gheorghe Pogea-om. Tijekom zadnjeg sastanka raspravljalo se o uspostavi izravne zračne linije između Rumunjske i Hrvatske, o plovidbi Dunavom, o prijedlogu za održavanje sastanka Mješovitog hrvatsko-rumunjskog povjerenstva za promet robe i putnika u prvoj polovici 2006., te o ostalim oblicima gospodarske i regionalne suradnje.

Tijekom današnjeg dana održana je i plenarna sjednica o turizmu, kojom je predsjedavao ministar Kalmeta. Tema sjednice je bilo zajedničko bogatstvo jugoistočne Europe, kao i potrebno unapređenje infrastrukture, imidža i regionalne suradnje.

 



Pisane vijesti