Potpisan sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za turizam

Slika /arhiva/120926-stuhhup.jpg

Ministar turizma Veljko Ostojić sudjelovao je na sjednici Predsjedništva Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), te zahvalio svim turističkim djelatnicima na odličnoj sezoni koja je opravdala očekivanja. Ministar je izvijestio i o povećanju broja novozaposlenih u turističkom sektoru, koji od siječnja do srpnja ove godine iznosi 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno 11 posto sezonaca više. Slično je stanje i s prihodima u turističkim djelatnostima u tom razdoblju, koji su prema podacima porezne uprave 3,5 posto veći nego prošle godine u tom razdoblju. Povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma jedan je od ciljeva Ministarstva turizma, istaknuo je ministar, dodavši kako će stoga uslijediti izmjena zakonske regulative, poticanje investicija te promjene u komunikaciji s tržištem. Također, najavio je skoro predstavljanje Glavnog plana i strategije razvoja turizma Hrvatske, koja će jasno odrediti mjere i aktivnosti za povećanje konkurentnosti sektora.

Ministar turizma Veljko Ostojić sudjelovao je na sjednici Predsjedništva Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), te zahvalio svim turističkim djelatnicima na odličnoj sezoni koja je opravdala očekivanja.

Ministar je izvijestio i o povećanju broja novozaposlenih u turističkom sektoru, koji od siječnja do srpnja ove godine iznosi 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno 11 posto sezonaca više. Slično je stanje i s prihodima u turističkim djelatnostima u tom razdoblju, koji su prema podacima porezne uprave 3,5 posto veći nego prošle godine u tom razdoblju.

Povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma jedan je od ciljeva Ministarstva turizma, istaknuo je ministar, dodavši kako će stoga uslijediti izmjena zakonske regulative, poticanje investicija te promjene u komunikaciji s tržištem. Također, najavio je skoro predstavljanje Glavnog plana i strategije razvoja turizma Hrvatske, koja će jasno odrediti mjere i aktivnosti za povećanje konkurentnosti sektora.

Ministar je predstavnike Sindikata turizma i usluga Hrvatske pozvao na Dane hrvatskog turizma, koji će se održati 18. i 19. listopada u Dubrovniku.

U nazočnosti ministra, predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a, potpisali su sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za turizam. Svrha osnivanja Socijalnog vijeća za turizam je poticanje gospodarskog rasta i poboljšanje uvjeta rada i života radnika u turizmu, te jačanje kapaciteta socijalnih partnera za djelatno sudjelovanje u socijalnog dijalogu.

Sporazum je potpisao predsjednik STUH-a Eduard Andrić i predsjednik  Izvršnog odbora HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma Jako Andabak.

Članovi Socijalnog vijeća za turizam – predstavnici sindikata i udruga poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu, među ostalim, predlagat će izmjene propisa radi jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma i mjere za suzbijanje sive ekonomije i rada na crno, davati preporuke nadležnim tijelima vezano uz uređenje standarda rada i djelatnost ugostiteljstva i turizma, sudjelovati u oblikovanju i promoviranju strukovnih obrazovnih programa koji će odgovarati potrebama djelatnosti u turizmu, te raspravljati o implementaciji EU dokumenata koji se odnose na sektor ugostiteljstva i turizma.



Pisane vijesti