Poslovni klub kulturnog turizma: Predstavljen projekt 'Dani Andautonije'

Slika /arhiva/verba_volant.jpg

Poslovni klub kulturnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori nastavio je s redovitim predstavljanjem vrijednih projekata, ovaj put bili su to 'Dani Andautonije' nagrađivani projekt i manifestacija u  Ščitarjevu, koju petu godinu zaredom organizira Arheološki muzej u Zagrebu.

Na prezentaciji projekta, uz uvodne riječi dr. Tomislava Šole, predsjednika Zajednice kulturnog turizma, o projektu 'Dani Andautonije' govorile su profesorice Dorica Nemeth EhrlichDora Kušan Špalj iz zagrebačkog Arheološkog muzeja.

Uzvanici su, kao podsjećanje na starorimska vremena kušali rimski "libum", pogaču od ovčjeg sira pečenu na lovoru u krušnoj peći te rimsko vino s medom i začinima.

Iz Arheološkog muzeja doneseni su i predstavljeni novi suveniri za ovu godinu: stakleni predmeti: suznice, čaše, bočice, te predmeti od keramike, kao i već poznati suveniri, a predstavljeni su i novi promotivni materijali.

Dvodnevnom manifestacijom 'oživljene povijesti' bit će otvorena ljetna sezona u Arheološkom parku Andautonija koja će započeti manifestacijom 'Dani Andautonije' 22. i 23 .travnja.

Nizom događanja, radionica, igraonica i prigodnih izložbi želi se posjetiteljima na popularan i zabavan način prikazati život u rimskom gradu Andautoniji, te ih upoznati sa mogućnostima koje pruža ovaj Arheološki park  kao kulturno i turističko odredište u neposrednoj blizini Zagreba i Velike Gorice.

Ovogodišnji Dani Andautonije održavaju se pod nazivom 'Kako se gradilo u Andautoniji', a u okviru ove teme odvijat  će se prigodni program s nizom radionica i igraonica u kojima mogu sudjelovati svi posjetitelji.

Posjetiteljima će se kroz izložbu na otvorenom prostoru, kroz više tematskih cjelina predstaviti  način gradnje u rimsko vrijeme.Tako će se prikazati način zidanja rimskog zida, izrada opeka, obrada drva, oslikavanje zidova i sl., a  u svim će radovima moći sudjelovati i sami posjetitelji.

Predstavljeni će biti i obrti u rimskom gradu odnosno način proizvodnje pojedinih predmeta za svakodnevnu upotrebu (keramika, nakit, cipele, odjeća isl.). Uz predstavljanje pojedinog obrta i proizvoda  današnji će obrtnici izrađivati kopije rimskih predmeta na način kao što je to rađeno u rimsko vrijeme.

Pripremat će se i više vrsta hrane po rimskim receptima, igrati rimske igre, a u okviru "Andautonije za djecu” organizirat će se  radionice “mali arheolozi” i “kako su se oblačili Rimljani”,  te "kako se pisalo na voštanim pločicama". U  "rimskom dućanu" prodavat će se kopije rimskih keramičkih i staklenih posuda. Također će biti organizirana i prigodna prodaja novih suvenira, realiziranih u okviru projekta vizualnog identiteta Arheološkog parka.

Danima Andautonije želi se predstaviti i druge vrijednosti ovog područja, pa će u suradnji s Muzejom Turopolja Velika Gorica biti organizirane i etnološke radionice, a u program će se uključiti i stanovnici Ščitarjeva (nastup KUD-a Ščitarjevo, domaća hrana,  kočije, "posavski" konji i dr.) .

Detaljnije informacije i fotografije mogu se naći na internetskim stranicama www.andautonia.com



Pisane vijesti