Poreč: otvoreni "Dani kulturnog turizma"

Slika /arhiva/GOTIKA~1.JPG

Bez prave, žive kulture nema ni kulturnog turizma, kazao je danas istarski župan Ivan Jakovčić na otvaranju nacionalnih Dana kulturnog turizma, koji se održavaju u Poreču.

Dodao je kako je unutrašnja Istra meka kulturnog turizma u Hrvatskoj, spomenuvši pritom filmski festival u Motovunu, Festival neverbalnog kazališta i plesa u Svetvničentu i Legendfest u Pićnu.

Za ta mjesta ljudi izvan Istre nisu niti čuli dok se u njima nisu počele održavati kulturne manifestacije, a danas ih posjećuju tijekom cijele godine, rekao je.

Jakovčić je istaknuo i važnost gospodarske valorizacije kulturnoga turizma. Prema njegovim riječima dobar primjer ekonomske valorizacije kulturnog turizma je projekt Istra Inspirt, koji su zajednički pokrenuli Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije i Istarska razvojna turistička agencija, a koji kreće ove nedjelje u Pazinu uprizorenjem bijega Mathiasa Sandorfa iz tamošnjeg Kaštela, prema romanu Julesa Verna.

U projektu Istra Inspirt, o kojem je bilo riječi na Danu kulturnog turizma, planirano je inače devet kulturnih, povijesnih i gastro-doživljaja, koji će se od lipnja do rujna održati 27 puta na devet autentičnih lokacija diljem Istre.

Na Danu kulturnog turizma govorila je i Renata Tomljenović iz Instituta za turizam i članica Savjeta za kulturni turizam, koja je istaknula kako Hrvatska od 2002. godine planski razvija kulturni turizam.

Organizatori Dana kulturnog turizma su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Istarske županije i Turistička zajednica Grada Poreča u suradnji s Istarskom županijom i Gradom Porečom. (HINA)



Pisane vijesti