Pokret otoka: Plovidba odgovornog i održivog razvoja

Slika /arhiva/pokret-otoka-2016-0.jpg

Potkraj mjeseca listopada ove godine, na dugu plovidbu odgovornog i održivog razvoja brodom Polaris otisnuo se Pokret otoka. Više od 80 sudionika i predstavnika čak 10 hrvatskih otoka - Šolte, Brača, Hvara, Visa, Mljeta, Lastova, Korčule, Silbe, Prvića i Krka -  zaplovili su od Šolte preko Brača, Hvara i Visa.

Plovidba je završila nedjeljnim pristajanjem na kopnu, u Splitu, s jasnim pitanjem “Čujete li svoje otoke?” kojim se željelo ukazati na aktualne probleme hrvatskih otoka, kao što su odlasci stanovnika i  zanemarenost otoka zimi izvan špice turističke sezone.

Pitanje je pratio i transparent s porukom “Hvala ti, otoče!” kojom su brojni otočani okupljeni oko Pokreta otoka prenijeli poruke o svemu onome što ih čini ponosnim otočanima koji se, unatoč preprekama, ne prestaju zalagati za boljitak svojih škoja.

Snažna je to poruka neformalne inicijative Pokret otoka: otoci su ljudi, a na svakom od njih postoje izolirani i društveno angažirani pojedinci koji umreženi i uz podršku ostalih otočana, ali i svih drugih, osobito donositelja odluka, mogu i žele konstruktivno doprinijeti razvoju i revitalizaciji svih hrvatskih otoka.

Pokret otoka prepoznat je u Savezu udruga Klubtura preko čijeg je programa i ostvareno ovo umrežavanje otočana. Program financiraju Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Grad Zagreb. Ipak, ovo međuotočno povezivanje bilo bi nemoguće organizirati bez pomoći brojnih otočana koji su svojim donacijama i podrškom omogućili projekt i založili se za ideje Pokreta otoka.

Ovo je putovanje bilo prvo okupljanje pojedinaca koji čine samo dio otočana i zaljubljenika u otoke okupljenih oko Pokreta otoka, a nastavljeno je u gradu Hvaru, u prvom tjednu studenoga 2016. trodnevnim događanjem pod nazivom "Serum-antihibernacijsko cjepivo, doza I”. U Hvaru su predstavljene otočne organizacije koje djeluju na kulturno-umjetničkom području te su na taj način približile posjetiteljima kvalitetne projekte kako bi ih motivirali i inspirirali za vlastiti angažman u budućnosti.

„Pokret otoka zamišljen je kao virtualna platforma kojom će se premostiti prostorne udaljenosti i otočne izoliranosti te razmjenom informacija, vještina i znanja doprinijeti osnaživanju i razvoju otočana i otoka. U ostvarivanje ovih ideja mogu se uključiti svi koji žele doprinijeti promjenama u životu na hrvatskim otocima i zajedno raditi na ostvarivanju bolje otočne budućnosti temeljene na odgovornom i održivom razvoju“, kaže Maja Jurišić, pokretačica inicijative.

„Stoga će okupljeni u ovoj inicijativi nastaviti raditi ostvarivanjem financijske podrške za daljnji razvoj baze otočana i otočnih resursa, web portala na hrvatskom i engleskom jeziku, za kontinuirano prikupljanje i dijeljenje informacija o otocima te kreiranje niza usluga edukacija i savjetovanja kojima se žele jačati aktivni otočani“, zaključuje ona, dodavši kako je otocima potrebna šira potpora, posebice iz resora turizma.



Pisane vijesti